Притчата за Блудния син

По православния календар днес е Неделя на Блудния син. Бог обича всички човеци – помага на праведните да постоянстват в доброто, а грешните призовава към покаяние.

Един от примерите е притчата за блудния син, която Иисус разказва:
„Някой си човек имаше двама синове. И по-малкият от тях рече на баща си:
– Татко, дай ми дела, който ми се пада от имота!                         
И той им раздели имота. И не след много дни по-малкият син си събра всичко и замина в далечна страна, и там прахоса имота си с разпуснатия и живот. И като пропиля всичко, настана голям глад в оная страна; и той изпадна в лишение. И отиде, та се присъедини към един от гражданите на онаая страна, който го прати на полетата си д пасе свине. И желаеше да се насити с рожковите, от които ядяха свинете; но никой не му даваше. А като дойде на себе си, рече:
– Колко наемници на баща ми имат излишък от хляб, а пък аз умирам от глад! Ще стана да ида при баща си и ще му река: „Татко, съгреших против небето и пред тебе; не съм вече достоен да се наричам твой син, направи ме като един от наемниците си.
И стана, и дойде при баща си. А когато бе още далеч, видя го баща му, смили се и, като се завтече, хвърли се на врата му, и го целуваше.
Рече му синът:
– Тате, съгреших против небето и пред тебе, не съм вече достоен да се наричам твой син!
Но бащата рече на слугите си:
– Скоро изнесете най-хубавата премяна и облечете го, и сложете пръстен на ръката му и обуща на нозете! Докарайте угоеното теле, та го заколете, и нека ядем и се веселим, защото този мой син мъртъв беше и оживя, изгубен бе и се намери!
И започнаха да се веселят. А по-големият му син беше на нивата и като си идеше, и се приближи до къщата, чу песни и хора. И повика един от слугите и попи какво е това. А той му каза:
 – Брат ти си дойде и баща ти закла угоеното теле, защото го прие здрав.
И той се разсърди и не искаше да влезе. И баща му излезе и го молеше. А той в отговор рече на баща си:
– Ето, толкова години ти работя и никога не съм престъпил някоя твоя заповед. Но пак на мене дори яре не си дал някога да се повеселя с приятелите си. А щом си дойде този твой син, който прахоса имота ти с блудниците, за него си заклал угоеното теле!
А той му каза:
         Синко,, ти си винаги с мене и всичко мое е твое! Но прилично беше да се развеселим и да се зарадваме, зщото този твой брат бе мъртъв и оживя, изгубен бе и се намери!“
Източник: Библия, Лука 15:11–32)

Хората често сме склонни да критикуваме Бог за милостта му към грешниците, както го правят книжниците и фарисеите.
Дали имаме това право?!
 

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.