неделя , 28 април 2024

Панагюрска община е първенец в областта по усвоени средства от оперативни програми

Към средата на м. май 2016 г. българските общини са усвоили близо 5 млрд. лв. като бенефициенти на оперативните програми на ЕС

в програмния период 2007-2013.
Средната степен на усвояване от общините достига 689 лв. на човек от средногодишното население спрямо 565 лв./човек в началото на 2015 г. и 380 лв./човек в началото на 2014 г., сочи проучване на Института за пазарна икономика. Оттам уточняват, че в проучването са включени само реално изплатените, а не договорените суми.
Темпът на усвояване на европейски средства от общините като бенефициенти по оперативните програми на ЕС е изключително неравномерен. В съотношение с населението той варира от 4 773 лв./човек в Созопол до 0 лв./човек в Грамада.
В Пазарджишка област с най-много усвоени средства по оперативни програми на глава от населението е Панагюрска община – 2 891 лв./човек. На второ място е община Пещера с 1761 лв./човек, а на трето община Велинград с 500лв./човек.
Следват община Стрелча с 413 лв./човек; община Септември с 335 лв./човек; община Белово с 332 лв./човек; община Брацигово с 320 лв./човек; община Лесичово с 284 лв./човек; община Пазарджик с едва 212 лв./човек; община Ракитово със 186 лв./човек и в дъното е община Съединение само с 90 лева усвоени средства на човек.
От ИПИ правят извода, че не се наблюдава зависимост между големината на общините и размера на усвоените европейски средства на глава от местното население.Има много примери на малки общини, които достигат висока степен на усвояване (като Костинброд, Пирдоп – 4284, Созопол, Луковит и др.), както и на големи такива (като Пловдив, Пазарджик – 212 лв., и Кюстендил), в които темпът на усвояване е по-нисък от средния за страната.
Разликата в способността на общините да усвояват европейски средства се задълбочава – докато някои от тях продължават да печелят и изпълняват успешно проекти, на други тепърва предстои дълъг процес на натрупване на опит и административен капацитет.
Притеснение буди фактът, че броят на общините, които са усвоили под 100 лв./човек, остава без промяна – 30.
Общата стойност на усвоените средства е разделена на броя на средногодишното население на съответната община с цел постигането на съпоставимост на данните, които са взети от Информационната система за наблюдение и управление на средствата от ЕС в България (ИСУН). уточняват от ИПИ.
Припомняме, че в програмния период 2007-2013 година Oбщина Панагюрище разработи 2 големи проекта, които бяха за десетки милиона левове – интегрираният воден проект и проектът за регионалното депо.

Вижте още

Работни места има в изобилие в общините Панагюрище и Стрелча, желаещите за работа са кът

Дирекция „БЮРО ПО ТРУДА”  – Панагюрище съобщава, че къъм 6 март свободните работни местаза специалисти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.