Три щама се очаква да ни атакуват през зимата

През новия сезон на епидемии за седма поредна година водещият щам ще бъде A(H1N1) „Калифорния“, познат повече като свински грип.

Заедно с него обаче ще ни мъчат още две зарази – A (H3N2) „Хонконг“ и грипът от тип В – „Брисбейн“. Това сочат прогнозите на Световната здравна организация, съобщава пред „Телеграф“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Предстои трите щама да бъдат официално оповестени у нас  този месец.
 Основният пандемичен грип, който всяка година взима десетки жертви у нас, е А (H1N1) „Калифорния“, по-познат като свински грип. За пръв път тази зима се очаква да ни атакува щамът А (H3N2) „Хонконг“, който  е сравнително нов. Изолиран е за пръв път през 2014 г. и досега не е засичан на територията на страната. „Много е рано да правим прогнози за това по какъв начин протича и дали има някакви особености. Най-вероятно основните засегнати контингенти ще се запазят – възрастни хора и малки деца. Но щамовете много се различават и едва когато започне някъде реална епидемия, например в Западна Европа или в Северна Америка, може да се каже какво ни очаква“, коментира д-р Кунчев.

Вижте още

Проведе се шестото издание на инициативата „Победителите“ в подкрепа на онкоболните

Днес в зала ”Арена Асарел” се проведе волейболен турнир „Ние сме“ – шесто издание на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.