четвъртък , 28 март 2024

Три щама се очаква да ни атакуват през зимата

През новия сезон на епидемии за седма поредна година водещият щам ще бъде A(H1N1) „Калифорния“, познат повече като свински грип.

Заедно с него обаче ще ни мъчат още две зарази – A (H3N2) „Хонконг“ и грипът от тип В – „Брисбейн“. Това сочат прогнозите на Световната здравна организация, съобщава пред „Телеграф“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Предстои трите щама да бъдат официално оповестени у нас  този месец.
 Основният пандемичен грип, който всяка година взима десетки жертви у нас, е А (H1N1) „Калифорния“, по-познат като свински грип. За пръв път тази зима се очаква да ни атакува щамът А (H3N2) „Хонконг“, който  е сравнително нов. Изолиран е за пръв път през 2014 г. и досега не е засичан на територията на страната. „Много е рано да правим прогнози за това по какъв начин протича и дали има някакви особености. Най-вероятно основните засегнати контингенти ще се запазят – възрастни хора и малки деца. Но щамовете много се различават и едва когато започне някъде реална епидемия, например в Западна Европа или в Северна Америка, може да се каже какво ни очаква“, коментира д-р Кунчев.

Вижте още

Момче е първото бебе за 2024 година, момиче е последното за 2023-та

Христо Ангелов Чочев е първото бебе, родено в МБАЛ „Уни Хоспитал“ за 2024 година. Той …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.