петък , 26 април 2024

Силиций и силициева вода в полза на здравето

Александра ДЮЛГЯРОВА

Силицият е вторият най-често срещан елемент в природата след кислорода.

Като металоид  ( елемент с преходни химични свойства , между тези на металите и неметалите), силицият намира приложение в редица промишлени дейности, а също и като добавка в хранително-вкусовата промишленост.  Силицият  играе важна роля в защитата срещу болести. Сред ползите за здравето попадат и способността  за възстановяване на дихателната лигавица, особено ако тялото страда от дехидратация. Тази способност на силиция го прави важен елемент в  терапията на туберкулоза и други заболявания, засягащи лигавиците.
 Основните признаци за недостиг на силиций в организма са свързани със съединителната тъкан. Наред с отслабването на костите, могат да се наблюдават изтъняване на косата,  чупливи нокти , бързо образуване на бръчки и стареене на кожата.
Добри източници на силиций са:  ябълки, грозде, круши, портокали, тиква ; зърнени храни,  овесени ядки , бадеми;  сурово зеле, моркови , лук, краставици,чесън, зелен лук;  фъстъци, риба.  
Билки, богати на силиций, са: коприва , хвощ и подбел.  За да се извлече максимално количество силиций от тези билки, е необходимо да се варят по-продължително време на слаб огън.
За приготвянето на кремъчна (силициева ) вода е необходимо да се накисне парче кремък във вода за около 10 дни. Препоръчва се на около 2-3 грама кремък, между 1 и 5 литра вода. Покрийте съда и оставете в светло помещение, на стайна температура. Не съхранявайте в хладилник или на пряка слънчева светлина! Полезните свойства на така получената силициева вода са съизмерими с тези на сребърната вода. От полза е за подобряване на имунната защита на организма, срещу кървящи венци и зъбобол, кожни проблеми, стомашни неразположение, за подобряване на дейността на бъбреците и черния дроб. Може да използвате кремъчната вода за пиене, готвене, както и с лечебна цел – изплакване на устната кухина, измиване на косата и тялото, промивки на рани, компреси, приготвяне на билкови отвари и други.
Източници:
http://www.lenntech.comhttps://www.organicfacts.net
http://www.ncbi.nlm.nih.gov

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.