Водещи новини

Патрон на тържествата за 140 години от Априлското въстание ще е председателят на Парламента Ц.Цачева

Още миналата година бил създаден Национален инициативен комитет за тържествата по случай 140 години от Априлското въстание.

Това е обявил днес кметът на община Панагюрище Никола Белишки, съобщи сайтът ПИА, позовавайки се на БНР.  Съобщението е било част от изявлението на Белишки по повод Откритото писмо на Митрополит Николай, в което той призовава тържествената проверка-заря в Панагюрище за героите от Априлската епопея да бъде на 2 май, а не на 1 май, когато е Великден.
Тази вечер Белишки съобщи в отговор на oshtepan.com, че патрон на честването на 140 години от Априлското въстание ще е председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която била и почетен председател на създадения за целта Национален инициативен комитет. Председател на този комитет бил акад.Стефан Воденичаров, който е председател на БАН.
Кои други са в този Национален инициативен комитет, кметът на община Панагюрище не каза. 
Преди 10 години, когато се подготвяше 130-годишнината от Априлското въстание, форматът на Инициативния комитет беше широк и обхващаше доста институции от Панагюрище. За 130-годишнината от Априлското въстание бе и първата възстановка, направена от Регионален клуб „Традиция – Стоил Финджеков Топчията“.
На 1 май 2006 година в Панагюрище един до друг застанаха тримата държавни мъже на България – президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Георги Пирински и министър-председателят Сергей Станишев.
Пак на 1 май 2006 година бе открит паметникът на Райна Княгиня на едноименния площад в Панагюрище. Паметникът бе построен с дарени от панагюрци средства в кампанията „Панагюрският Великден“. 
През далечната вече 1996 година по случай 120 години от Априлското въстание на площад „20 Април“ в Панагюрище се събраха също тримата държавни мъже – президентът д-р Жельо Желев, председателят на Народното събрание акад.Благовест Сендов и премиерът Жан Виденов.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.