Водещи новини

Никулден е

Всяка година на 6 декември празник имат носещите имената Никола, Николай, Кольо, Ненка, Нико, Николина, Нина, Николета,  Нино…

 Св. Николай е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите. На Никулден празнуват също и банкерите.През целия си живот Св. Николай помагал на страдащите, защитавал невинните, укрепвал слабите със словото на истината и вярата.
Православната църква отдава на светеца специална молитвена и богослужебна почит и всеки четвъртък. С такава чест на ежеседмична прослава е удостоен единствено „най-големият между родените от жени” (Мат. 11:11) – св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен.
Над 450 панагюрски фамилии имат в семействата си хора, носещи имената Николай и Никола.
В народната представа Свети Никола носи първия сняг – разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Ако на Никулден се появи скреж, това е добре за зърнените култури. Известна е поговорката: „Днес му е денят, утре му е снегът“.На Никулден се правят предсказания за времето и бъдещата реколта.
Св. Никола е роден в гр. Патра през 280г. в Малоазийската провинция Ликия. По времето на император Константин Велики е провъзгласен за Мирликийски архиепископ. Участва в Първия вселенски Никейски църковен събор.
Умира през 325 г. /според други сведения през 342 г./ в гр. Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия. Остава прочут със своите морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци от крушение.
През 1087 г. мощите на св. Никола̀ са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега, съхранявани в нарочно построена, посветена на светеца базилика.
Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. 

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.