Водещи новини

Европа в момента е в извънредна ситуация, тя се събуди доста късно за проблема с бежанската криза, смята евродепутатът Илияна Йотова

Имиграцията и тероризмът са двете теми, по които опасенията на европейските граждани нарастват най-бързо

според скорошно проучване на Евробарометър, поръчано от Европейския парламент. В същото време 66% от европейците (и 65% от българите) смятат, че решенията за справяне с имиграцията трябва да се вземат на ниво Европейския съюз.
Превърна ли се Европа в „обетована земя“ за бежанците и какви са мерките, които предприе и трябва да предприеме ЕС. Отговор на тези и други въпроси даде на 4 декември заместник-председателят на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Илияна Йотова (С&Д) по време на конференцията в Пловдив, посветена на  най-важните теми от работата на ЕП през новия мандат.
„Европа се събуди доста късно“, каза в началото на изказването си Илияна Йотова, припомняйки, че това е станало едва в края на 2013 година, когато в Средиземно море загинаха 30 души, тръгнали към Европа. Спешни мерки се предприемат от Европарламента още през февруари 2014 година, но те са само под формата на спасителни операции, маркира хронологията евродепутатът. „Европа в момента е в извънредна ситуация“, акцентува Илияна Йотова и съобщи, че за цялата 2014 година в България са дошлия между 42и 50 непридружени деца от Сирия, а от януари до края на ноември 2015 годинна те са вече 1400 и са повече от Афганистан и то на възраст вече между 16-17 години. „Тази тенденция не спира,… една част от бежанците стават тук, в България“, подчерта евродепутатът, допълвайки, че етническият състав на бежанците вече също е различен и темата за миграцията е многоаспектна. До края на октомври в ЕС най-много са били бежанците от Сирия, но втората страна, от която те идват, е Косово, съобщи тревожния факт Илияна Йотова. Тя разясни каква е била идеята за горещите точки, какво представляват те и какво е трявало да стане в тях. „Престъпността е много по-гъвкава от институциите“, не скри евродепутатът и обясни, че се предвижда засилване на охраната по външните граници чрез съвместни патрули от всички страни членки. Каква ще е структурата на тези съвместни патрули, още не се знае, но предстои изграждането на горещи точки и в страните, от които идват бежанците, каза Йотова.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.