Водещи новини

Червена панделка от свещи подредиха младите червенокръстци за 1 декември

На 1 декември международната общност отбелязва Световния ден за борба срещу СПИН.

АНТИСПИН кампания `2015 преминава под мотото „Нулева стигма, нулева дискриминация”.
И тази година от Българския младежки червен кръст Панагюрище активно участваха в отбелязване на Световния ден като раздаваха брошури и презервативи в СОУ „Нешо Бончев”, и Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм. Тази вечер, минути след 18.00 часа, въпреки силния вятър, младите хора успяха да запалят и подредят от свещи червена панделка, която едновременно символизира любовта и кръвта и така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването и болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН.
Вчера национални медии разпространиха информацията, че светът е на крачка от това да спре ХИВ епидемията до 2030-та година. Според Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) в следващите 15 години в световен мащаб ще бъдат предотвратени 28 милиона новооткрити случаи на ХИВ инфекцията и 21 милиона смъртни случаи в следствие на СПИН.
Всичко това е възможно, благодарение на координираните усилия между държавите, на скрининговите програми и на все по-големия достъп до съвременно лечение.
Към юни 2015 година 15.8 милиона души по света са лекувани с антиретровирусната терапия, което е с два милиона повече в сравнение с предходната година. В същото време, разпространението на ХИВ инфекцията е намаляло с 35% от началото на 2000-та година.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.