Водещи новини

Хърватия иска тракийските ни съкровища за изложба

Силно впечатлени сме от новия български музей – Национална галерия „Квадрат 500“, както и от нейната представителна експозиция,

ще се радваме именно в тази нова галерия в София в скоро време да гостува и  ретроспективна изложба с творби на прочутия хърватски скулптор Иван Мещрович (1883-1962). Това предложение направиха по време на срещата си със заместник-министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова  посланикът на Република Хърватия в София Н. Пр. г-жа Лйерка Алайбег и г-н Мирослав Гашпарович, директор на Музея на изкуствата и занаятите в гр. Загреб, Хърватия.
Мирослав Гашпарович – директор на Музея на изкуствата и занаятите в Загреб, е на посещение у нас във връзка с представянето на проекта „Обединена Европа и нейното културно наследство”.
Иван Мещрович е един от знаменитите световни скулптори. Възпитаник на Виенската художествена академия, той още от младежките си години се прочува като изключителен и самобитен майстор на мрамора. Живее в Париж и Италия и до Първата световна война негови скулптури се издигат вече в няколко европейски града. По време на войната емигрира в Англия, след нея се връща в Загреб и става професор в Художествената академия, а по-късно и неин ректор. В този период неговият талант се проявява в целия си блясък не само в Югославия, но и по света – създава прочутия декоративен ансамбъл на индианците в централния парк в Чикаго, мавзолеите „Негош” в Черна гора и на Авала в Белград и много други скулптурни ансамбли. В началото на Втората световна война напуска Хърватия и отива в Италия, а после в Швейцария. По-късно заминава за САЩ, където живее и твори до края на своя живот. Мещрович е един от най-ярките представители на монументалния модерен стил със своите динамични форми, подсилени с подчертани експресивни внушения – неподражаемо изящни в мраморните скулптури и величествени гранитни творения. Автор е на десетки статуи на видни личности, на скулптурни ансамбли, на повече от десет великолепни архитектурни решения, едно от които е и неговата вила с парк в Сплит, сега превърната във великолепен музей на изкуството.
Национална галерия „Квадрат 500“ притежава една знакова творба на Иван Мещрович – ваза в стил сецесион.
По време на срещата на заместник-министъра на културата доц. д-р Бони Петрунова с посланик Лйерка Алайбег и Мирослав Гашпарович, директор на Музея на изкуствата и занаятите в Загреб, гостите от Хърватия подновиха поканата си част от експонатите и артефактите, представени неотдавна в рамките на впечатляващата ни изложба „Епопея на тракийските царе” в Лувъра, да гостуват скоро и в някои от най-представителните хърватски музеи.
Директорът на Музея на изкуствата и занаятите в Загреб Мирослав Гашпарович предложи също в някой от водещите български музеи още догодина да бъдат представени и изложби на антично стъкло с уникални находки, открити по време на археологически проучвания край хърватското крайбрежие, както и на венецианска керамика.
Източник: http://mc.government.bg

Вижте още

Пет проекта за младежки дейности ще бъдат финансирани от Община Панагюрище

И тази година община Панагюрище ще финансира реализирането на младежки проекти. По време на конкурсната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.