Водещи новини

Виолета Бончева гостува в библиотека „Стоян Дринов”

Само който не е излизал извън България може да твърди, че българите сме най-гостоприемни и страната ни е най-красивата.

Това сподели снощи пред панагюрска публика поетесата и писателка Виолета Бончева. Разказът ѝ за пребиваването ѝ в Мексико, където научава испански и се среща с впечатляващи бит и култура, посещенията ѝ в десетки страни по целия свят, предизвикаха интереса на присъстващите. Не съм търсила целенасочено и не съм мечтала да пътувам, но съдбата оценява това, което правя, каза гостенката.
Виолета Бончева е завършила библиотекарство и испански колеж в Монтерей, Мексико (2000-2003). Публикува стихове и проза от 1981 година в регионалния и централния печат. Лауреат е на първа (за проза) и трета (за поезия) награда на националния конкурс „Веселин Ханчев” (1986) и е носител на първа награда на поетичния конкурс „Любовта, без която не можем” (Варна, 2004). През 2003 година е една от тридесет и тримата отличени с наградата „Избрано от издателите” на годишната световна антология за поезия (Вашингтон, 2003). Работи като преподавател по испански език в руската гимназия „Максим Горки” – Стара Загора. Това бе част от визитката, представена от директора на библиотека „Стоян Дринов” Стефан Рапонджиев.
Сборникът с разкази „Лилиум” на Весела Бончева представи Михаил Гунчев, който определи, че в него е използвана „богата, творческа палитра на езика”, че „чувството за мярка е впечатляващо”, „отеква съдбата на малкия човек”. Авторката сподели, че на 5 ноември в Аржентина е излязла в електронен вариант книгата ѝ „Пътят на Луната”, а до края на годината за родния пазар очаква да е готова следващата ѝ книга „Любовите на Катерина”.
Публиката имаше възможност да се запознае с космополита Виолета Бончева, да чуе неин разказ и няколко стихотворения.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.