вторник , 28 май 2024

Дублетите свидетелстват за развитието на езика според проф. Владко Мурдаров

Без дублети езикът не може, те свидетелстват за развитието му, сподели пред панагюрска публика снощи в камерната зала на Театъра проф. Владко Мурдаров.

Дискусионното студио е част от изявите, посветени на 1 ноември – Денят на народните будители.
Езиковедът обясни редица правила в българския език, които често се нарушават. Правилното обръщение е „госпожи и господа”, а не „дами и господа”, както най-често се изговаря, сподели професорът. За пълния и краткия член ученият поясни, че спорът дали да се премахнат не е от вчера и днес, но, според него, употребата е белег за познанието относно правилата и интелигентността. Като не по-малки проблеми проф. Мурдаров посочи употребата на бройните форми, давайки пример с 27 депутата и 27 депутати, обяснявайки защо е правилен вторият вариант.
Грешките в публичната реч са много заразни, нерядко има и маниерничене, анализира гостът и посочи като примери т.нар. мекане, което е погрешно – ходиме, ядеме, пишеме, вместо ходим, ядем, четем и изговарянето на сто и тридесет, вместо сто и трийсет, колега като обръщение към жените, вместо по-коректното колежка. Колебание и последователно появяване на грешка е употребата на кой и кого. Посоченият пример бе изречение от Мечо Пух, добило популярност – Щом някой казва, че няма никой, значи има някой”, вместо правилното „Щом някой казва, че няма никого, значи има някого”.
Професорът отговори и на редица въпроси от публиката, която бе активен участник в срещата. На въпроса за разликата и удвояването на буквата „н” в именик като човека, имащ имен ден и именника като справочник с имена на хора, езиковедът поясни, че имащият празник е с едно „н”, а списъкът с имена е с две. Исторически правилното е „взимам”, но заради добилото широка употреба дублетна форма е и „вземам”, посочи ученият. На питания за навлизащи чуждици като уикенд и фолклор, проф. Мурдаров сподели, че в Речника на новите думи в българския език 95% от тях са чужди.
Проф. Владко Мурдаров всяка седмица обогатява езиковата ни култура с рубриката „Език мой” в „Денят започва” на БНТ. Той е един от най-авторитетните познавачи на българския език. Подробности от биографията му може да прочете тук.

Вижте още

Ученици от СУ „Нешо Бончев“ проведоха експерименти в ПУ по интердисциплинарен проект “Учи, за да можеш!”

Активното сътрудничество между СУ “Нешо Бончев”-гр. Панагюрище и Пловдивски университет “Паисий Хилендарски” в областта на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.