Водещи новини

Световният шампион по самбо Иван Хърков е „Почетен гражданин на Панагюрище”

На тържествена сесия на 21 май Общински съвет – Панагюрище удостои  световния шампион по самбо Иван Хърков със званието „Почетен гражданин на Панагюрище“ за постигнати изключително високи спортни успехи.  Съветниците дадоха съгласие за допускане на предварително изпълнение на решението си на основание чл.60, ал.1 от Административно-процесуалния кодекс.

Секретарят на Община Панагюрище г-жа Донка Чамова съобщи от трибуната в залата, че предложението Иван Кръстев Хърков да бъде  удостоен със званието  „Почетен гражданин на Панагюрище” е входирано  в Общинския съвет за разглеждане от  Желязко Гагов на 28 декември 2023 г.

Последва официалният ритуал по връчване на почетното звание. Ключа на Община Панагюрище Иван Хърков получи от  ВрИД кмета Петър Каменски, а лентата му сложи председателят на Общинския съвет г-н Иван Лалов. Той връчи на световния шампион и златната значка, и  грамотата.

От трибуната Иван Хърков благодари за оценката и каза: …Единственото, което мога да направя е да продължавам да се боря и да прославям нашата прекрасна община по целия свят.

В почетната книга  световният шампион написа, че в Панагюрище са се раждали и продължават да се раждат българи, които са прославяли и които ще прославят България в цял свят. 

ИВАН  ХЪРКОВ  е роден на 9 декември 1996 г. в Панагюрище. Средното си образование завършва в днешната Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм. В момента е студент в Академията на МВР в столицата.

Започва да се занимава със самбо, когато е на 8 години. Негов треньор е световният шампион по самбо Иван Нетов.

Сред най-високите постижения на Иван Кръстев Хърков са: шампион на България за мъже 6 предни години 5 пъти Спортист №1 на община Панагюрище най-добър самбист на България за 2021, 2022 и 2023 г. шампион на Европейска купа за мъже в Румъния през 2022 и в Италия през 2023 двукратен вицешампион на Европейско първенство през 2015 г. в Сърбия и 2016 г. във Франция; бронзов медалист  на Световно първенство за кадети през 2013 г. в Гърция и вицешампион за юноши прзе 2016 в Румъния бронзов медалист от Европейското първенство през 2022 в Сърбия; двукратен европейски шампион за мъже през 2021 в Кипър и 2023 г. в Израел бронзов медалист за мъже  през 2022 в Киргистан и световен шампион през 2023 г. в Армения.

 

Вижте още

Джудисти от 20 страни ще участват в турнира „Топалов Оупън“ в Панагюрище

На 15 и 16 юни Панагюрище ще е домакин на Осмото издание на Международния турнир …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.