събота , 27 април 2024

Ловният сезон на дребен дивеч и дива свиня се открива днес

От днес на ловците е разрешено да отстрелват местен дребен дивеч, както и да ловуват групово дива свиня.

Според Закона за лова и опазване на дивеча този вид лов се открива първата събота на октомври и продължава до втората неделя на януари в свободни територии, а в оградени площи  – до последния ден на февруари 2016 г.
Ловуването е разрешено в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч – след 1 януари и в сряда. Груповото ловуване се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.
Изпълнителна агенция по горите напомня, че ловното оръжие е лично и не се предоставя на никой, дори на правоспособни ловци. При използване на оръжие с гладка цев по време на групов лов на дива свиня се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм. Разрешена е употребата само на боеприпаси тип „куршум”.  
Задължителен е инструктажът преди лов. Преди започване на ловния излет ръководителят на лова проверява наличието на ловен билет, членска карта и документа за носене на ловно оръжие и попълва разрешително за лов. На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч.
Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов.
Стрелците от дружинките, членуващи в Ловно-рибарско дружество „Глиган“ – Панагюрище, са с надежда още днес да отстрелят диви свине. НАСЛУКА!

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.