четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

70 години от бомбардировката над Хирошима

Днес светът отбелязва няколко международни дни, свързани с трагичния 6 август 1945 година.

Днес е Световен ден на борба за забрана на ядреното оръжие и Ден на Хирошима, Международен ден „Лекарите в света за мир” (отбелязва се по решение на изпълнителния комитет на Международното движение “Лекарите в света за предотвратяване на ядрената война” в деня на бомбардировката над Хирошима) и Ден на милосърдието (посветен е на състраданието към жертвите на атомните бомбардировки, войните и тероризма).
Хирошима била основна цел (резервни били Кокура и Нагасаки) на първата американска мисия за атомно бомбардиране на 6 август 1945 година. В бомбардировача В-29 „Енола Гей”, предназначен за изпълнение на задачата, командир и пилот бил командира на 509-та обединена ескадрила полковник Пол Тибетс. На 9 август 1945 г. американски стратегически бомбардировач B-29 „Суперфортрес” хвърля втората атомна бомба – този път над град Нагасаки. „Дебелака” отнема живота на между 60 000 и 80 000 цивилни граждани.
Изчисляването на човешките жертви от двете бомби е затруднено от няколко фактора: ниска достоверност на записките за населението, правени по това време в Япония, огромното количество жертви, починали малко по-късно или години след бомбардировките, или стремежа да бъде преувеличен броя на жертвите от японска страна, в зависимост от политическите намерения.
Счита се че жертвите в Хирошима са между 90 000-140 000 души, а в Нагасаки между 60 000-80 000, като болшинството от жертвите са от цивилното население.
Други източници посочват 330 000 убити, 476 000 ранени и 9 200 000 бездомни.
Посланикът на Япония в България днес ще открие изложбата „70 години от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки” в Столичната библиотека. 30 плаката ще разкажат историята на атомната трагедия и съвременните ядрени оръжия.
Използвани източници: bg.wikipedia.org, http://sofia.topnovini.bg

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.