Водещи новини

12 000 изпълнители ще участват в Копривщенския събор

12 000 изпълнители от цялата страна ще участват в XI Национален събор на българското народно творчество, която ще започне утре и ще продължи до 9 август в Копривщица.

Певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, легенди, гатанки и приказки, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи ще изпълняват български фолклор. За гостите на събора и на Копривщица ще представлява интерес и представянето на традиционни български занаяти от цялата страна. На улицата на занаятите ще бъдат показани и прочутите Чипровски килими, вписани през 2014 г. в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.
На тържественото откриване на събора, което ще се състои на втора сцена от 11 часа на 7 август 2015 г., участие ще вземат Бистришките баби, признати като част от световното нематериално културно наследство още през 2005 г., както и групи, получили статут на „живи човешки съкровища”, включени в Националната листа на нематериалното културно наследство.
На заключителния концерт на 9 август ще се изявят най-добре представилите се изпълнители от регионите на страната. Българска национална телевизия и Българско национално радио ще осъществяват директни излъчвания от събора.
Очаква се Съборът да бъде посетен и от близо половин милион души, прогнозира преди повече от седмица кметът на възрожденския град.

Вижте още

Пълна колекция от медали спечелиха певческите млади панагюрски таланти на Международния фестивал „Абанико“

Пепа ФИЛИНА Група от 26 певци и инструменталисти, обучаващи се в музикалните класове към Центъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.