Слънчевите очила не са само аксесоар, а и профилактично средство

Окото заема под 2% от повърхността на тялото, но е единственият орган, който позволява на светлината да проникне дълбоко в човешкото тяло.

Затова еволюцията го е снабдила с редица механизми за защита срещу вредното въздействие на слънчевите лъчи.
Естественото разполагане на органа в кухина и добавянето на вежди и мигли за допълнително „укритие” обаче не са достъчни за опазването на очите от УВ радиацията. Особено в екстремни условия като плажуване или при отразяване на лъчите от метални и модерни стъклени повърхности, пясък, вода, сняг.
Свиването на зеницата, затварянето на клепачите и способността да се насочва погледът минимизират проникването на слънчевите лъчи в окото. Но ефективността на тези естествени защити е ограничена. Продължителното излагане на слънце или за кратко, но при висок интензитет на ултравиолетовата радиция (например в шезлонга с лице към небето) поврежда тъканите на очите. В тежките случаи това може да доведе до „изгаряне” на повърхността на окото, наричано популярно снежна слепота. Медицинският термин е фотокератит (възпаление на роговицата). Слънчевото изгаряне може да доведе и до фотоконюнктивит (възпаление на конюнктива). Ефектите обикновено изчезват в рамките на няколко дни, но свръхоблъчванията може да причинят допълнителни усложнения по-късно в живота.
От около 30 г. се смята за безспорно, че дори малки количества интензивна слънчева светлина може да увеличи риска от катаракта (перде) – заболяване, което без лечение води до загуба на зрение, както и до още няколко очни заболявания.
Ефектите от очните „изгаряния” се акумулират и в крайна сметка може да станат предпоставка за слепота. Затова никога не е твърде късно да се започне защита на чувствителния орган.
Офталмолози не гледат на тъмните очила като на аксесоар, а ги смятат за профилактично средство. Те съветват да защитаваме очите си с тъмните стъкла не само на плажа, а и в града заради много отразяващи повърхности и в планината зиме, защото снегът също „увеличава” лъчите и така засилва облъчването. Най-уязвими са очите на децата и на светлооките хора.
Научно е доказано, че различните форми на рак на окото може да се дължат на продължително излагане на слънце. Меланомът е най-честата злокачествена форма на засягане на очната ябълка. Друго тежко  новообразувание – базално-клетъчен карцином, обикновено се разполага по клепачите.
Източник: http://vnews.bg

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.