четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Средата вае човека, както скулпторът вае, казва управленецът Марко Мечев

За човек като Марко Мечев, който е избиран за кмет на община три последователни мандата, после е бил депутат в пълен мандат /2005-2009/, а преди това 13 години е част от висшето ръководство на гигант като МК „Оптикоелектрон“, може да се напише  много.

 
На 31 март 2015 г. Марко Мечев навърши 70 години. През две трети от тях той трупа управленски опит, с който не парадира, макар десетилетията в живота му са наситени със събития и обстоятелства в различни багри.
Как характеризира десетилетията
в живота си Марко Мечев
и какви са поуките?
„Времето, в което сме родени и живеем, дава винаги своето отражение за нашето развитие“, започва разсъжденията си той. „Моето детство премина в следвоенните години, които са белязани от големия недоимък. Основното, което ме е оформило, е семейството. Родителите  ми мен и двете ми сестри са ни възпитали на труд. Трудехме се по нивите.
В юношеската възраст започват да те натискат желания, мечтаеш и почваш да търсиш нещо, в което да се изявиш. Бях приет в
Комсомола, който бе невероятна школа за мен и възможност за някаква изява. Може идеологията сега да се е променила, но периодът в 1958-1963 години беше наситен с пропагандни материали. За нас, младите хора, героите, които са дали живота си за България, бяха силен пример и са дали отражение върху възпитанието и оформянето ни като личности.
Завърших Панагюрската гимназия с отличен успех и отидох в казармата. Там много се говореше колко е необходимо да се учи. Тогава се зараждаше индустрията на България и, тъй като аз винаги съм се увличал от техниката, след военната служба бях приет във ВМЕИ „Ленин“ /днешния Технически университет/ в София.
След като е завършил висше образование, човек да има желание да се реализира.За мен периодът 20-30 години е времето, в което на всеки най-много му се иска да разкрие потенциала си, където е най-подготвен, да покаже, че знае и може.
След завършване на института през 1970 г.животът ми даде възможност да започна работа като технолог в завод „Тодор Каблешков“ /дн.“Ритон-П“ АД/, после станах главен технолог, а след 2 години и заместник-директор.Това беше време, когато се внедряваха първите западни технологии, подписваха се дългосрочни договори със западни фирми, особено с Германия и Белгия…“
През 1973 год. градското ръководство предлага на Марко Мечев
да стане първи секретар на Комсомола, но той отказва. И го наказват с последно предупреждение за изключване от Партията. Изненадващо през август на следващата година е изтеглен на работа в Градския комитет на БКП като завеждащ „Стопански отдел“. Това е времето, когато подготовката за 100-годишнината от Априлското въстание е на пълни обороти. Има и подготвена мащабна строителна програма, изпълнението на която променя облика на града.
След има-няма две години Марко Мечев вече е назначен за секретар на Градския комитет по стопанските въпроси и е на този пост до средата на 1980 г. Това му дава възможност да работи с производство и с Общината, да се запознае с много хора, да участва в много полезни срещи на различни йерархични нива, да решава проблеми, свързани с предприятията на територията на общината. Този периодот живота на младия панагюрец му дава възможност да си направи изводи от сблъсъка между желания и реалности. Затова счита, чев десетилетието между 30-40 години човек се оформя и израства като личност. „В тези години усетих, че в себе си имам идеите и поглед върху това какво и как може да се направи“, споделя той и определя този етап от живота си като изключително важен и полезен.
Следват 2 години в Москва във Висшата партийна школа на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз /КПСС/ и през август 1982 г., пак по партийна повеля, е назначен в Обединени заводи „Оптикоелектрон“. „Започнах боязливо, защото трябваше да се занимавам със специална продукция“, откровен е Марко Мечев. Организационният и житейски опит /тогава е на 37 години/ обаче дават своето отражение и той става заместник-главен директор по техническите въпроси на прерасналите вече в комбинат обединени заводи, разположени на 5 окръга. Марко Мечев отговаря за техническото развитие на всички заводи и тяхната производствена дейност. Определя като силни години 1985-1989, когато се усвояват и внедряват структуроопределящи за нашата армия изделия. В „Оптикоелектрон“ Марко Мечев натрупва13 години организационен и управленски опит, който го прави още по-оперативен и гъвкав при вземане на решения съобразно обстоятелствата.
Идва 1995 година, през пролетта на която той навършва 50 години, а в края на лятото е изправен пред дилемата – главен директор на „Оптикоелектрон“ или кмет. Избира да се кандидатира за градоначалник, защото смята, че вече има достатъчно познания за обществените дейности. Девизът в предизборната му програма е „Всички заедно да възродим славата на Панагюрска община“. От 15 402 действителни бюлетини
8 758 гласоподаватели му се доверяват. През октомври 1999 година получава подкрепата на 8 454 жители на общината, а през 2003 година, когато се кандидатира за трети мандат, печели изборите за местна власт с 5 218 гласа. През 10-годишното непрекъснато кметуване на Марко Мечев политически реванш не се усети, макар да пое политическата щафета в бурен период. Понякога, по време на заседания на Общинския съвет, не винаги успяваше да сдържа недоумението си от въпросите и поведението на някои съветници от дясното политическо пространство и тонът му се насищаше с емоция, в която обаче нямаше грубост и агресия. Той не бе приносител на езика на омразатаи разделението, не обиждаше политическите си опоненти, търсеше отговори на въпроси и решение на проблемите, без да вменява някому вина и без да хвърля упреци, без да е високомерен и да гледа с пренебрежение Липсваше и наставническият тон, така характерен за някои властимащи.
Изразяваше мнение, че фактите, с които се разполага за конкретната ситуация, първо трябва да се анализират и тогава да се решава. Съветваше се с доказали се на дело хора, умееше да се вслуша в различни мнения и ги търсеше. Същевременно спазваше дипломатична дистанция.
Колко панагюрци днес помнят какво тясно мостче беше над река Луда Яна в центъра на града преди повече от 15 години?Два леки автомобила трудно се разминаваха по него. А колко помнят как изглеждаше преди повече от 10 години пазарът? И двата обекта промениха облика си при кметуването на Марко Мечев. Тогава се благоустроиха едни от най-тежките улици в Панагюрище: „30 април“, „Иван Комитата“, „Републиканска“, „Марин Табашки“, „Александър Стамболийски“… И то при общински бюджет с милиони по-малък от бюджетите в настоящия мандат. Тогава нямаше и европейско финансиране, защото България още не беше член на Европейския съюз. Нямаше и милиони от концесия, нямаше дарителски договори за десетки хиляди левове, защото стопанският живот в общината не беше в този подем както днес. Част от успяващите днес фирми тъкмо бяха си стъпили на краката, други още не бяха се появили, трети имаха тежки наследени проблеми…
Като най-трудни години по време на кметуването си Марко Мечев определя първите две заради политическата обстановка. „Нещата в голямата си част се политизираха и всеки мислеше, че е прав. Смятам, че в това време на политическо противопоставяне аз успях да не политизирам проблемите. Никога не разделих хората – вие сте едните, а ние сме другите. С всички общувах непрекъснато и се опитвах да ги приобщя към каузите. Никога няма да забравя кризата с брашното през 1996/1997 год. Тогава се опитах да умиротворя опозицията и да я убедя парите от общинския приватизационен фонд да се инвестират в разширението на моста в центъра, а не да отидат за брашно и лекарства“, помни Мечев.
Докато е кмет, Общината става един от организаторите на форума „Инвестирайте в Панагюрище“, инициатор за учредяване на Сдружението на българските възрожденски градове, две поредни години Панагюрище печели домакинството за лятно обучение на доброволци от Корпуса на мира, поставя се началото на фестивала за млади изпълнители на патриотични песни „Родолюбие“…
Когато е на 60 години, Марко Мечев е избран за народен представител от Коалиция за България.
Депутат или кмет –
кое е по-лесно?
Депутатът твори закони, но от първо лице не носи отговорност. Работата в Парламента дава възможност да попаднеш в друга среда сред различни хора като професии, капацитет и темперамент. Депутатът общува много често с представители на държавни институции и възможността му да изучава чуждия опит е по-голяма.
Кметът, както депутатът, е публична личност, но носи на плещите си всичко, което възниква като потребност у хората в дадено населено място.
Усилията за
язовир „Луда Яна“
„И докато бях депутат,и докато бях кмет, най-много усилия съм положил за строителството на язовира. Изключително последователен съм бил, работил съм за него с трима премиери – Жан Виденов, Иван Костов и Симеон Сакскобургготски. Имаше и решение на Министерския съвет за включването му като обект, но поради чиновническо мислене не се стигна до започване на неговото строителство“, разказва Марко Мечев. Той припомня, че, докато е бил градоначалник, освен по програмите САПАРД и ИСПА не е имало други, по които да се разработват проекти, но тези програми не финансират подобни обекти. После, когато е бил депутат,
десетки са били срещите с представители на Световната банка и министри за изграждане на изкуственото езеро. Така се стига до февруари 2009 г., когато се провежда национално обществено обсъждане на оценките за въздействие върху околната среда за завършване на яз.“Луда Яна“, а през май правителството на тройната коалиция одобрява „Проект за развитие на общинската инфраструктура за заемно споразумение със Световната банка за 81 милиона евро. В края на ноември Бордът на Световната банка одобрява проекта и се стига до ратифициране на договора. НО „оттогава до 2013 год. нищо не е правено“, казва Марко Мечев.
Той е категоричен, че като депутат е изпълнил поетите пред жителите на общината обещания, по-големите сред които са пускането отново на влака Панагюрище-Пловдив, рехабилитация на пътната отсечка от Попинци до Панагюрище и две от главните улици в града – „Павел Хаджисимеонов“ и „Нистор Ружеков“.
Изключителна заслуга на депутата Мечев е предложението му част от концесията на предприятията да се връща в общините. Той успява да убеди колегите си и Парламентът го облича в законова форма без нито един глас „против“. Първоначално условието е да се връщат „до 30%“, после се променя „на 30%“, а накрая процентите стават 50. Едва ли някой би отрекъл, че да ти влязат над 2-3 милиона лева в бюджета от концесия, както е за хазната на община Панагюрище, за много кметове е само мечта. Дори само това да беше направил Марко Мечев като депутат, пак е за адмирации. Той работи много и за приемане на Закон за розата, като инициира срещи и дискусии. Поради разминаване в исканията и действията на розопроизводители и розопреработватели до гласуване на нормативния документ не се стига в мандат 2005-2009.
Качества,
за да си управленец
„Един ръководител трябва да е наясно с възможностите на това, което управлява, за да може да вижда развитието на структурата в перспектива, а не ден за ден. Един управленец не може за знае всичко, нито е възможно да умее всичко. Затова трябва да може да работи в екип, да открие правилните хора, които да са професионалисти в работата си, да намери резултатния подход към подчинените си, да умее да слуша“, коментира панагюрецът с 10-годишен опит като кмет и един мандат като депутат. За него хората не се раждат с утвърдени качества на ръководител, а гиразвиват  в конкретното време и място, на което работят. Средата вае човека, както скулпторът вае камъка или глината, разсъждава Марко Мечев и споделя, че работата в „Оптикоелектрон“ му е дала много в това отношение.
От Парламента
в Общинския съвет
и то в опозиция
От есента на 2011 г. Марко Мечев е общински съветник. На въпроса как от депутатската банка се съгласи да бъде в листата с кандидатите за общински съветници, казва, че е приел предложението, за да помогне с опита си, който има. И без колебание  заявява: „Нито една работа не е срамна!“
Питам го за полезността на силната опозиция и за щадящото мълчание от страна на съветниците в лявото пространство спрямо изпълнителната власт в настоящия мандат. „Знам каква е ролята на кмета и какво е възможно да се направи, защото кметската институция не е с неограничени възможности. По закон са ти отредени задълженията и правата. По закон са и средствата, с които кметската институция разполага. Затова е важно как ще съумееш да балансираш в конкретна ситуация при определени обстоятелства, как ще предложиш за обсъждане идеите си от управленската програма. Опозицията си има своето място в даден законодателен орган, но аз винаги съм разглеждал проблематиката и съм търсил решенията, а не противопоставянето. Хъсът за унищожаване на противника за мен е погрешен стил. Затова и сега, като общински съветник, се опитвам да помагам за решаване на проблемите, без да критикувам. Което го правя, го правя за хората“, коментира Марко Мечев.
Твърди, че е удовлетворен от живота си, и навсякъде, където е работил, винаги е търсил рационалния подход. Равносметката му е, че  е извършил успешно това, което е било нужно за всеки период от изминалите 7 десетилетия. Има го и признанието на хората от общината, чиито оценки за него са му изключително важни.
Може би е дошло време днешните общински съветници да придадат на това признание формалност, като връчат на Марко Мечев Почетен знак за заслуги към Панагюрище.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.