четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Ценно фототипно издание бе представено в Историческия музей

Първото фототипно уникално полиграфическо издание на Втора Харитонова преправка на „История славянобългарска” (Чирпан 1831) бе представено снощи в Историческия музей.

Директорът му доц. д-р Атанас Шопов припомни, че времето, в което е писана Историята е периодът, в който българите се превръщаме в нация, от народност съзряваме в нация. Историкът разказа за етапите на българското Възраждане, зараждането и борбата на народа ни за национално-освободителната революция, Историята, която се явява първата национална програма на българите.
Прожектиран бе филм, посветен на Паисиевия труд, а Иван Бондар от СОУ „Нешо Бончев” прочете свое есе. Президентът и секретарят на Сороптимист Интернешънъл съюз България Вихра Григорова и Фани Бойкова обясниха, че изданието е по проект „Знанието подкрепя образованието” и основната му цел е съхраняване на българщината и духа, защото „напред могат да вървят тези, които имат памет”.
Това е парче история, всичко е направено автентичността да е близка, крайно време е да започнем и ние да правим история, сподели художникът на книгата Христо Гочев. Инициаторите за вчерашното представяне и издаване на Втора Харитонова преправка на „История славянобългарска” обясниха, че средствата, които бъдат събрани от продажбата ѝ, се дават за деца в нужда и тяхното образование. Екземпляр бе дарен и на Историческия музей.
Към момента ценното издание е предоставено над 40 големи библиотеки по света.
Вечерта завърши с „Де е България” в изпълнение на Иван Бондар.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.