Водещи новини

Депутатите да полагат клетва на Оборище. Достатъчна ли е минута мълчание?

Всеки следващ Парламент да идва тук да полага клетва, изрази мнение днес пред паметника на местността Оборище свещеникът Стоян Манолов след традиционния тържествен молебен водосвет,

 посветен на 139 години от Априлското въстание. С думи не би могло да се опише величието на това, което са извършили за нас онези българи, каза той и сравни делото им с посятото пшеничено зрънце, което дава стократен плод.
И тази година поклонениетона 2 май на местността Оборище, където през Април 1876 год. се провежда Първото Велико народно събрание,събра стотици българи. Те  прииждаха  непрекъснато, покланяха се пред паметника, снимаха се и отстъпваха място на следващите.
„Пет века България е заличена от политическата карта на света. Пет века влачи оковите на робството , но съхранява своята християнска вяра“, припомни в словото си председателят на Общинския съвет  Станимир Велчев. Минавайки през различни бунтове и бесилото на Левски, родолюбието и жаждата за национална свобода довеждат тук представители на българския народ преди 139 години, за да вземат всеобщото решение. Те не мислят за себе си, просто полагат живота си през олтара на Отечеството, каза Велчев и риторично попита дали минутата мълчание, с която българите днес отдават почит на героите, е достатъчна.
Минутата мълчание ни трябва на нас, за да се съизмерим с подвига им, дали можем и доколко можем да забравим собствените си щения, да запазим искрицата любородна, толкова необходима ни в глобализиращия се свят. Една минута мълчание, побираща в себе си вечността, подчерта председателят на Общинския съвет и даде думата на председателя на 43-ото Народно събрание Цецка Цачева.
Идваме тук не само за да си припомним какво се е случило през Април 1876 година, започна г-жа Цацева. “Развиваща се България тръгна оттук“, защото решенията, които се вземат на това място, определят цялото й по-нататъшно развитие. Тук общонародните работи се решават общо от предците ни. Преди да са станали европейци, те провъзгласяват европейските ценности. От Оборище тръгва нашата свобода, Съединението, Независимостта, нашата държавност“, каза председателят на Парламента и заключи, че за утрешното поколение сме длъжни да я съхраняваме и развиваме тази наша свободна България.
В знак на признателност институции, организации и граждани положиха на паметника десетки венци и цветя.
Честването на 139 години от Априлското въстание продължи с концерт на програма, изпълнена от самодейните колективи на читалищата в селата Левски и Елшица.
 
 

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.