четвъртък , 9 май 2024

Децата от Попинци не спират да опознават българските традиции

Части от автентични мъжки и женски носии да открият децата от с.Попинци в „Раклата на баба” е една от идеите на читалище „Искра”.

Инициативата е съпътстваща организацията на 14 фолклорен фестивал на маскарадните и кукерските игри в селото, който ще се проведе на 28 март.
Освен костюми, децата могат да носят и предмети, свързани с българския бит в миналото, с които да бъде обогатен специалния битов кът в читалището, обясни секретарят му Донка Шопова. Идеята е при издирвателството децата да научат повече за това, как в миналото техните баби и дядовци са се готвели за празници.
Днес и утре малчугани от Попинци в следобедните часове ще научат как да си направят сами традиционни български мартеници от естествени материали, с помощта на работещите в „Искра”. С изработените червено-белите Пижо и Пенда ще бъдат закичени самодейците от попинското читалище.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.