Искам просто огънче…

Моята цел е не да опиша успеха, а точно обратното, разкри писателят и журналистът Светлозар Стоянов пред панагюрци при представяне на книгата си „Гравюра от белези“ снощи в местен ресторант.

 А те, белезите, явно са сгъстено подредени от много преживени разочарования от различни земляни при различни житейски обстоятелства. Напук на тях и напук на неуспехите, „кадърният, силният човек няма какво да го събори“, а и „без препятствия няма как да се случи успехът“, припомни гостуващият на панагюрци писател. Това е и мнението на много лектори от различни сфери по света. Сред тях е и д-р Робърт Шулър, автор на над 20 книги, сред които „Трудните времена отминават, коравите хора остават“  и „Успехът никога не свършва, провалът никога не трае“.
Светлозар Стоянов припомни и вечната борба между доброто и злото, между Ангела и Дявола. Той не скри някои „тъмни елементи“ от своята автобиография, като разказа за пребиваването си няколко месеца в Уелс през далечната 2004 година. „Във Великобритания хората принадлежат към класи“, каза Светлозар Стоянов и заяви, че „в никакъв случай Западният свят не е по-добър от българския“. Казаното писателят илюстрира с впечатленията си по време на престоя си на Острова – една от
от гравюрите, оставила белег и намерила място в книгата му, която представи пред панагюрци. Прочетеното – „Grave Britain”-  бе картинно и изпъстрено с факти. С много и различни картини /не розови/ от българската действителност пък бе изпъстрено друго преживяване на Светлозар Стоянов в качеството му на журналист – денят на изборите за политическа власт. Ден, оставил поредната гравюра с белег, намерила място в новата му книга. Репортажа си за изборния ден Светлозар Стоянов е озаглавил „Бай народ“. В него „урната, събрала праха на мъртвите“ се преплита със „заплашително българско виолетово“, ако решиш да надигнеш глава и да мислиш самостоятелно. В същото време един беден българин, търсещ оцеляването си из кофите за боклук, дори не знае, че е ден за избори за власт. И се радва на богата си „придобивка“ от смет, понеже в същия ден ромите не са го преварили. На въпроса как се казва, клошарят отговаря: „Бай народ“.Прочетеното предизвика различни асоциации и аналогии за българската народопсихология. Затова и в края на „Бай народ“ Светлозар Стоянов завършва с копнежа „искам просто огънче…“
На 20 февруари на „Гравюра от белези“ станаха свидетели председателят на Общинския съвет Станимир Велчев, представители на панагюрски медии и местния Лайънс клуб, творци и приятели на сайта NoStop.bg, инициатор и организатор на представянето на книгата.
Вечерта започна с музика и завърши с музика. В началото  за „душата ми е стон“, пя Габриела Шкодрева, а накрая няколко парчета изсвири панагюрската група „МОDICA“, макар и в непълнен състав.

Авторът на „Гравюра от белези“ е роден в Казанлък през 1974 год. Завършва българска филология и етнология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Бил е гимназиален учител, сервитьор, художник…
И „по принуда на обстоятелствата съм журналист…, имам щастието да пиша повече за култура“, сподели Светлозар Стоянов, според когото в журналистиката „основното правило е да се търси интересният момент и конфликтът“. А според организаторите „изкуството трябва да се споделя“.
За „Гравюра от белези“ Светлозар Стоянов получава наградата за млад автор на фондация „Николай Хайтов”. Книгата е на пазара, благодарение на издателство „Ентусиаст” и е втората книга на Стоянов, носител на националната литературна награда „Южна пролет” и наградата „Светлоструй” през 2010 г. за дебютния си сборник с разкази „Втора класа”. От http://cinebum.eu анализират, че „Гравюра от белези” е вдъхновен портрет на съвременността, в който се преплитат като стилове автобиографичният очерк, прозата, пътеписът и публицистиката.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.