четвъртък , 9 май 2024

Библиотекарите ни – пазители на съкровищница

Те са пазителите на съкровищница, която четящият знае, че е безценна.

Книжното богатство на панагюрската библиотека „Стоян Дринов” е в ръцете на пет дами, свързани с невидима нишка помежду им от директора им. Те са Лидия Стоицева, Мария Карамаринова, Магдалина Матанова, Велина Костова и Цветанка Лазарова. За тях Стефан Рапонджиев споделя, че при тях „не мога да намеря” и „няма информация” са несъществуващи изрази. Който и да е дошъл, си е тръгнал щастлив и е намерил това, което му е трябвало. Има случаи, в които част от хората не знаят какво точно търсят, но те успяват да ги предразположат и да открият начин да им помогнат, с което влизат и в ролята на психолози, разкрива Рапонджиев. Той е много горд с „момичетата” си, защото са хора иновативни, с идеи, които заедно търсят възможности да реализират.
Библиотеката ни отдавна е излязла от образа на сграда, в която просто се съхраняват томове, списания, вестници. Често тя е място, на което стават срещи с интелектуален елит, който дообогатява местния, провокирайки се един друг. „Стоян Дринов” дава възможност на мислещите и четящите да потънат, макар и за кратко, в други светове. Не само срещите с писатели и поети през последните години, а и няколкото музикално-поетични спектакли с участието на местни творци като Георги Радомиров, Цвятко Ценов, Жана Райнова, Пепа Филина, Андрея Манев, зареждат публиката с положителни емоции. В традиция се превръщат и седмиците на библиотеката всяко лято, когато десетки деца искрено се забавляват в организираните прояви, питайки и за догодина. Рапонджиев и екипът му превръщат „Стоян Дринов” в приветливо и търсено кътче за всякакви хора, приемайки партньорство с редица организации и институции, сред които Общината, читалище „Виделина”, Лайънс клуб, Арт клуб „Асарел”, Историческият музей, Театър дом-паметник, училищата, Българският младежки червен кръст.
Голяма част от заслугата за съхранения авторитет и позиция на панагюрската библиотека през годините и признаването ѝ като любимо място на стотици панагюрци, жадни за слово, е на хората, които ни посрещат. На хората, които са професионалисти и ни помагат да изберем интересно четиво. На хората, които на 30 януари празнуваха, отбелязвайки 45 години от откриването на сградата, в която всички работят.
Лидия Стоицева десетки години бе лицето на заемната за възрастни. Вече е пенсионирана, но все още е в „Стоян Дринов”, защото активно ще помага на новата си колежка, която ще застъпи поста ѝ до броени седмици. Стоицева има 40-годишен стаж, все като библиотекар, читателите я познават като отдаден на работата човек.
Магдалина Матанова е наследственият библиотекар в екипа – избира професията на майка си Паца Байракова, която заедно с Тинка Юрукова, вдъхват началните години от новия живот на градския храм на книгата (след преместването му от читалище „Виделина”). Матанова е първият човек, който посреща най-малките читатели – децата, като отговаряща за звеното „Заемна за деца”.
Централизираното комплектоване е в ръцете на Мария Карамаринова, която също има близо 40-годишен стаж като библиотекар и споделя, че никога не е съжалявала в избора си на професия. Нейната работа е най-тежка, споделя Рапонджиев и допълва, че в други библиотеки по двама души вършат обема от работа, извършван от Карамаринова.
В читалнята за възрастни посетителите са посрещани от Велина Костова, която разказва, че паралелно работи в библиотеката и завършва библиотекарския институт. Всичките 30 години стаж, които има, са все в „Стоян Дринов”.
От близо 16 години на различни длъжности, но все в библиотеката е и Цветанка Лазарова. Тя отговаря за техническата обработка и автоматизацията към читалнята за деца.
Стефан Рапонджиев е единственият джентълмен в екипа, оглавяващ институцията. За над десетте години, през които той е част от нея, с всяка изминала година, се вижда и промяната, която обаче е едновременно почитаща традицията и вървяща в крак с новото.
Всички те са лицето на Градска библиотека „Стоян Дринов” днес. Продължители на дело, започнало години, предшестващи собствения им професионален път. Път, споделен с хиляди читатели – с усмивка и уважение – към книгата, читателя, колегите.


Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.