четвъртък , 9 май 2024

Д-р Денка Кацарова: Обеззъбяването при възрастните е сериозно

Не толкова неинформираността, колкото липсата на средства, е причината за влошаване състоянието на зъбите на българите, коментира лекарят по дентална медицита д-р Денка Кацарова.

Според нея средствата, осигурявани от здравната каса са малко – пакетът е недостатъчен и затова не може да се обхване възрастното население. За децата пакетът е по-добър, често не може да бъде изразходван, но няма вариант, при който да се извърши прехвърляне на пари.
Такова обеззъбяване не е имало, но то е в голяма степен резултат от това, че нищо от ортопедичната ни работа не се поема от Касата – мостове, коронки, обясни стоматоложката. Категорично има влошаване при зъбния статус на пациентите, заяви още д-р Кацарова. Вече има и деца до 18-годишна възраст, които имат извадени постоянни зъби. Ситуацията трудно ще се подобри, но стъпка в тази посока е въведеното от няколко години силанизиране, за което има обещания, че в периода 2015 – 2020 година ще продължи с подобрени параметри, допълни лекарката. Целта е да се отделят повече средства за профилактика, които спестяват съответно пари от последващо по-скъпо лечение.
В годините, когато в почти всички училища е имало зъболекари и контрол, и зъбното здраве на децата е било по-добро. Но системата не може да се върне, анализира д-р Кацарова, която е лекувала хиляди деца в ОУ „Проф. Марин Дринов”.
Както и в предишните години, лекарите по дентална медицина очакват след 2 февруари да подпишат договорите със здравноосигурителната каса. Практиката на немалка част от тях е до април да приключат с дейностите, финансирани от касата и след това, ако се налага пациентът, който е изразходил пакета си, заплаща останалите процедури по пазарни цени. По този начин се лекуват и здравно неосигурените. При спешни случаи, както и когато се налага, стоматолозите издават и болнични листове.
И в Панагюрище има млади специалисти, които правят първите си стъпки, въпреки че инвестициите за откриването на зъболекарски кабинет са сериозни. В по-големите градове често има приемственост между родители и деца, което улеснява наскоро завършилите лекари, споделя свои впечатления д-р Кацарова.
Години наред дентален асистент на д-р Кацарова е Ани Пенчева, която споделя че лекарката е отдаден на професията специалист, следящ новостите.

1 лев профилактика спестява 20 лева за лечение

По Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0–18 г. в Република България (НППОЗД) за периода 2009–2014 година са силанизирани 160 000 първи постоянни дъвкателни зъби на над 60 000 деца от цялата страна. Лекарят по дентална медицина, който работеше по програмата в Панагюрище бе д-р Дора Шишкова.
Според изчисления на експерти, 1 лев, вложен в орална профилактика, спестява 20 лева бъдещи разходи за лечение, подчертават от специализираното издание „ДЕНТАМЕДИКА”. Със силанизирането се постига редукция на кариеса до 70–75% в сравнение с несиланизирани зъби, а само три месеца след поставянето на силанта броят на микроорганизмите, причиняващи кариес, намалява около 300 пъти.
Приблизително 71% от децата до 6 години у нас са с кариеси, при това засегнатите временни зъби при тях най-често са 3 или 4. В групата на 12-годишните средно 3 постоянни зъба са с кариес, а при 18-годишните броят на засегнатите постоянни зъби вече достига 6. Само 30% от 6-годишните у нас са без кариес, при 12-годишните процентът спада още и достига 22%. Едва 35% от децата и младежите до 18-годишна възраст са със здрави венци, което означава, че 65% са със заболяване на венците и зъбодържащия апарат. Проучването е осъществено от над 80 души дентални лекари от факултетите по дентална медицина в София, Пловдив и Варна и е обхванало 21 160 деца от всички региони и типове населени места. Резултатите от него отразяват оралния статус на българските деца.
От Българския зъболекарски съюз коментират, че е крайно време да се обърне пирамидата и за профилактика да се дават повече пари, отколкото за лечение. Крайно време е и да няма ограничение на броя на децата, обхванати по Програмата, както и да се увеличат прицелните групи и да бъдат обхванати и вторите постоянни молари.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.