Водещи новини

167 години от рождението на Христо Ботев

В днешния ден преди 167 години се ражда геният Христо Ботев.

 
„Жив е той, жив е! Там на Балкана,
потънал в кърви, лежи и пъшка
юнак с дълбока на гърди рана,
юнак във младост и в сила мъжка.“
Няма българин, който да не познава тези думи. И не само тези, а още редица други, които революционерът поет написва. Ботев живее само 28 години, но остава в националната памет както с гениалното си творчество, така и с революционното си дело.
Христо Ботев се ражда в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. През 1863 година, след завършване на училище, заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 г. Учителства известно време в бесарабското село Задунаевка. През 1867 година се завръща в България. Във вестник „Гайда”, редактиран от П. Р. Славейков, е публикувано първото му стихотворение „Майце си”.
Енергичната революционна дейност на Христо Ботев след 1873 г. се оказва една от основите на националноосвободителното движение. Историците се обединяват около твърдението, че причината за неговия устрем е именно обесването на Апостола през същата година. Като революционер Ботев е продължител на делото на Георги Раковски и Васил Левски. Според него единственото радикално средство за разрешаване на националния въпрос е революцията.
Когато чува за преждевременното начало на Априлското въстание, Ботев бърза да събере чета, на която става войвода. На 16 май в Гюргево четата се качва  на кораба „Радецки” и на следващата сутрин Ботев принуждава капитана да спре на българския бряг. Начело с войводата си, четниците, наброяващи около 200 човека, слизат на брега край Козлодуй, целуват родната българска земя и се кълнат във вярност на революцията до смърт. По пътя към Балкана, въпреки големите надежди, че ще вдигне на масово въстание местните хора, четата остава без подкрепа. Започват тежки боеве с преследващите я турски потери.
На 20 май (2 юни по нов стил) 1876 г. е последният бой с редовна турска войска край връх Околчица. Привечер, в близка долчинка, ненадеен куршум пронизва Ботев.
След Освобождението Христо Ботев се превръща в един от най-неоспоримите национални авторитети и светини на българския дух.Тази година, още на 5 януари в родния Калофер започнаха тържествата в чест на най-почитания му син Христо Ботев.
Днес в цялата страна ще бъде отбелязано рождението на великия поет и революционер.

Вижте още

Да честваме заедно и тържествено Трети март!

Уважаеми жители и  гости на община Панагюрище, За нас, българите, Трети  март 1878 година е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.