Водещи новини

180 години от откриването на първото светско училище в България

На 2 януари 1835 г. по инициатива на Васил Априлов в Габрово Неофит Рилски открива първото българско взаимно училище.    

Днес то носи името на своя основател – Васил Априлов, който с помощта на Николай Ст. Палаузов, на братята Константин и Димитър Мустакови, на други български търговци в странство и на Търновския митрополит Иларион го съгражда и поддържа чрез създадения дарителски фонд.
През 1872 г. школото прераства в средно училище, а от 1889 г. в Априловска гимназия. През 1979 г. сградата на училището е обявена за паметник на културата.  Днес Националната Априловска гимназия е смятана за едно от най-елитните средни учебни заведения в страната. В част от нейната сграда се помещава и Националният музей на образованието.
Значението на Васил Априлов за развитието на българската наука се определя главно от неговата организаторска и посредническа работа. Поврат във възгледите на Васил Априлов предизвиква прочетената от него през 1831 г. книга на Юрий Венелин „Древните и сегашните българи“ .Под нейно влияние се посвещава на просветното и културно издигане на българския народ. Издава и няколко книги, с които дава насока на възрожденското училищно дело: „Денница на новобългарското образование“ (1841), „Допълнение към „Денницата“ (1842), „Мисли за сегашното българско учение“ (1847). Решително настоява новобългарският, а не църковнославянският или гръцкият език, да бъде основа на светското образование у нас. Васил Априлов  не само изпраща просветния и църковен деец Неофит Рилски в Букурещ, за да изучи алилодидактическата метода в тамошното гръцко училище, а му възлага и трудната задача да съчини учебници за проектираното от него взаимно училище в Габрово. В съставените от  Неофит Рилски взаимоучителни таблици на български език се съдържа целият учебен материал, предвиден за децата от взаимните училища, в които обучението продължава 2 години. Учениците изучават граматика, нравоучение, хигиена, естествознание, география, история, аритметика и вероучение.  В този си вид взаимните училища са важен етап в развитието на учебното дело на българските земи през Възраждането. През тях преминават мнозина дейци, които след това играят не малка роля в развитието на просветното дело.
ИЗТОЧНИК: По материали в уикипедия и сайта на община Габрово

Вижте още

Да честваме заедно и тържествено Трети март!

Уважаеми жители и  гости на община Панагюрище, За нас, българите, Трети  март 1878 година е …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.