Водещи новини

Райна Кабаиванска чества 80-годишен юбилей

На 15 декември великата оперна актриса Райна Кабаиванска ще отпразнува своя 80-годишен юбилей.

Поредица от събития в нейна чест, продължили през цялата година, организираха Нов български университет.
Кулминацията на честванията ще бъде юбилейният благотворителен галаконцерт „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“. Концертът ще се състои непосредствено след рождения ден на оперната дива, на 18 декември 2014 г. от 19 часа, в Зала 1 на Националния дворец на културата, в една епохална комбинация с оркестъра на Софийската опера и балет, под диригентската палка на маестро Найден Тодоров.
В Юбилейния галаконцерт българската публика ще има удоволствието да чуе най-прочутите ученици на Райна Кабаиванска и нейни стипендианти през годините – днес, изпълнители от най-престижните оперни театри, представени лично от великата оперна дива.
Школата на Райна Кабаиванска е излъчила изпълнители от цял свят, които днес се изявяват с признат успех в престижни оперни театри, фестивали и конкурси в Германия, Франция, Италия, Испания, Бразилия, САЩ, България и др. Сред техните постижения са постоянните им ангажименти в Миланската Ла Скала, фестивала в Мачерата, Театро Ла Фениче във Венеция, Театро Реджо в Торино, Театро Комунале в Болоня, Театро Комунале в Модена, Театро Реджо в Парма, Театро Сан Карло в Неапол, Арена ди Верона, Софийската опера и балет, Щатсопер в Хамбург, Дойче Опер в Берлин, оперния театър в Чикаго, както и първите места на конкурсите „Лучано Павароти” и „Виоти” в Италия, и „Кралица Елизабет” в Белгия.
Организатор на галаконцерта „Райна Кабаиванска представя звездите на операта“ е Нов български университет, съвместно със Софийската опера и балет и Националния дворец на културата, със специалната подкрепа на фондация „Америка за България“, „Фантастико“, Столична община, Алфа банк – дългогодишни приятели на майсторските класове на Райна Кабаиванска. Юбилейната година на Райна Кабаиванска е под патронажа на Президента на Република България – г-н Росен Плевнелиев.
Райна Кабаиванска е родена в Бургас, баща ѝ Яким Кабаивански е ветеринарен лекар, писател и университетски преподавател, а майка ѝ Стайка е учителка по физика.
От малка започва да свири на пиано и да пее в Детски хор „Бодра смяна”. Завършва оперно пеене и пиано в Държавната консерватория „Панчо Владигеров”. Печели стипендия за специализация и заминава за Италия през 1958 година.
Бележи грандиозни успехи в изявите си на световните музикални сцени, които и донасят световна слава. Пее в операта „Ла Скала”, Милано, която е сред най-престижните световни оперни театри. Звезда е на нюйоркската Метрополитън опера, Виенската опера, Арена ди Верона, Болшой театър, Ковънт Гардън, Карнеги хол. Преподавател е в музикална академия в Италия и в майсторски класове в НБУ.
Голяма част от приходите от концертите Райна Кабаиванска дарява за стипендии за млади музикални таланти. Талантливата българка основава и фонд „Райна Кабаиванска“, който отпуска стипендии за млади български таланти.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.