понеделник , 6 май 2024

Голямата награда на конкурса за оперни изпълнители „Елена Николай“ не бе присъдена

Евгения Владимир Йеремич от Сърбия при жените и Алек  Рупен Аведисян от България при мъжете спечелиха първи награди на Втория международен конкурс за млади оперни изпълнители „Елена Николай“.

Голямата награда на името на Елена Николай тази година не бе присъдена от квалитетното жури, председателствано от оперната прима доц.Христина Ангелакова. Спечелилата първо място Евгения Йеремич получи още две награди – специалната награда на Държавна опера – Пловдив и наградата на публиката.
Второ място при мъжете бе отредено на  Стефан Димитров от България, когото публиката аплодира бурно за изпълнението на ария от „Севилския бръснар“. При жените второ място получиха Биляна Трайковска и Гонца Богоромова от Македония. Журито присъди по две трети награди и при жените, и при мъжете. Получиха ги Йоана Кадийска и Венера Котларова от България, Роберто Вирджили  от Италия и Август Росенов от България.
Специалната награда на фондация „Дарина Такова“ бе връчена на Сребрина Минева, наградата на Община Панагюрище на Божидар Божкилов.
Второто издание на конкурса се проведе от 30 октомври до 1 ноември под патронажа на вицепрезидента на България Маргарита Попова. Тя поздрави победителите и припомни писмото на Елена Николай от Америка до майка й. Вицепрезидентът определи събитието като „истински ден на будителите, в който духовното е по-силно от материалното“, и призова да умеем да уважаваме другия и да признаваме неговия талант.

 

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.