четвъртък , 18 април 2024

Огромни насекоми вече има и в Пазарджишко

Насекоми с огромни размери се появиха в Пазарджик и областта. В няколко жилищни квартала в областния град хората разказали, че са видели големите буболечки, но не знаят нито какви са, нито откъде са дошли, съобщават още от telekabeltv.bg.

 
Още в последните летни месеци в медийното пространство се появи информация за гигантски насекоми, които са се превърнали в напаст в много райони от Южна България. От известно време огромните буболечки пълзят и в нашия регион. Колегите от пазарджишката телевизия показват и огромно насекомо, открито от тях на улица в квартал „Устрем” в Пазарджик, което е с дължина 9 сантиметра. Направили опит да получат информация от експертите в Регионалната инспекция по околната среда и водите. Оттам им отказали коментар с мотива, че не знаят какво е това и че по всяка вероятност появата на насекомите-гиганти се дължи на промяната в климата и ги препратили към Общината.
Могат ли да бъдат опасни тези насекоми-мутанти и как са се озовали при нас – въпросите не намерили компетентни отговори. Става дума за водоплаващ вид, по-характерен за тропичните и субтропичните ширини, насекомото е хищно и се храни с други животни, станало ясно след справка за вида, която е направена в интернет. Не е опасно за човека и се предполага, че не пренася зарази. Ухапването му обаче се счита за едно от най-болезнените. Часове след това има подутина и кожата е зачервена. Според коментари в мрежата, няма последствия за човека, ако бъде ухапан, завършва информацията на telekabeltv.bg.
За повишена миграция на нови видове насекоми, напоследък в Южна България, съобщи вчера професор Янко Илиев от Клиниката по токсикология пред Дарик. Пациенти на специализираното отделение разказват за нилска хлебарка с дължина около 9-10 сантиметра и непознати досега видове стоножки. Според професора миграцията се дължи на промяната в климата. Големи хапещи сколопендри се забелязват вече района на Ямбол, Свиленград и Пловдив, казва професор Илиев.

Вижте още

Заболеваемостта от грип в област Пазарджик все още е под нивата за обявяване на грипна епидемия

Данните от последната седмица /15-21.01.2024 г./q подадени от сентинелните практики и генерирани от Информационната система …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.