понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

„Големанов” отново със заслужени овации

„Вашето дай – няма край”, „Тази партия без членове може да остане, но не и без кандидати за министри”, „Коалиция с дявола ще направя и пак ще бъда министър”.

Тези реплики прозвучаха снощи като част от постановката „Големанов” по Ст. Л. Костов, представена в читалище „Виделина 1865” по ръководството на Дочка Кацарева. Комедията от края на 20-те години на 20.век продължава да е актуална и да ни убожда с истинността на характери и взаимоотношения, останали без промяна и днес – в навечерието на поредните избори и смяна на властта.
„Големанов” на Ст. Л. Костов е една сатирична картина на тогавашната действителност, а и на днешната и ние я показваме правдиво, коментира за oshtepan.com Кацарева и обеща, че от театрална формация „Виделина” ще продължат да създават постановки, утвърждаващи духовните ценности, радващи публиката и продължаващи театралните традиции на панагюрското читалище. За участието на самодейците ни – театрали във фестивала на любителските театри в Лом преди броени дни, Кацарева сподели, че няма разочарование от липсата на награда, защото конкуренцията в повечето случаи е била от професионални артисти и режисьори, но реакцията и на жури, и на публика е била много сърдечна. Ние не можем и не искаме да играем с нашумелите напоследък модерни и авангардни, но съмнителни в художествено отношение и по-скоро касови трикове – не сме против новостите, но те не трябва да бъдат пошли и грозни, подчерта още художествения ръководител на театрална формация „Виделина”.
Формацията бе създадена преди две години, за да продължи театралните традиции на читалището и възроди този род самодейност. След „Милионерът” по Йовков, „Големанов” е второто представление в репертоара ѝ.
С едноминутно мълчание и ставане на крака преди представлението бе почетена паметта на загиналите в с. Горни Лом.
Повече снимки от постановката може да разгледате на фейсбук страницата ни.

Вижте още

Пълна колекция от медали спечелиха певческите млади панагюрски таланти на Международния фестивал „Абанико“

Пепа ФИЛИНА Група от 26 певци и инструменталисти, обучаващи се в музикалните класове към Центъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.