събота , 27 април 2024

„Големанов” отново със заслужени овации

„Вашето дай – няма край”, „Тази партия без членове може да остане, но не и без кандидати за министри”, „Коалиция с дявола ще направя и пак ще бъда министър”.

Тези реплики прозвучаха снощи като част от постановката „Големанов” по Ст. Л. Костов, представена в читалище „Виделина 1865” по ръководството на Дочка Кацарева. Комедията от края на 20-те години на 20.век продължава да е актуална и да ни убожда с истинността на характери и взаимоотношения, останали без промяна и днес – в навечерието на поредните избори и смяна на властта.
„Големанов” на Ст. Л. Костов е една сатирична картина на тогавашната действителност, а и на днешната и ние я показваме правдиво, коментира за oshtepan.com Кацарева и обеща, че от театрална формация „Виделина” ще продължат да създават постановки, утвърждаващи духовните ценности, радващи публиката и продължаващи театралните традиции на панагюрското читалище. За участието на самодейците ни – театрали във фестивала на любителските театри в Лом преди броени дни, Кацарева сподели, че няма разочарование от липсата на награда, защото конкуренцията в повечето случаи е била от професионални артисти и режисьори, но реакцията и на жури, и на публика е била много сърдечна. Ние не можем и не искаме да играем с нашумелите напоследък модерни и авангардни, но съмнителни в художествено отношение и по-скоро касови трикове – не сме против новостите, но те не трябва да бъдат пошли и грозни, подчерта още художествения ръководител на театрална формация „Виделина”.
Формацията бе създадена преди две години, за да продължи театралните традиции на читалището и възроди този род самодейност. След „Милионерът” по Йовков, „Големанов” е второто представление в репертоара ѝ.
С едноминутно мълчание и ставане на крака преди представлението бе почетена паметта на загиналите в с. Горни Лом.
Повече снимки от постановката може да разгледате на фейсбук страницата ни.

Вижте още

Кукери от с.Бъта привлякоха вниманието на туристическото изложение ”ВАКАНЦИЯ & СПА”

Днес в Централното фоайе на Интер Експо Център министърът на туризма Зарица Динкова откри официално …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.