Водещи новини

Влагата в обновения музей постоянно ще намалява

Почти всички забележки от писмото на директора на Историческия музей доц. д-р Атанас Шопов са отстранени, заяви пред общински съветници този понеделник ръководителят на приключилия преди броени дни проект „Панагюрище – столица на свободата” Велко Сапунждиев.

Поводът Сапунждиев да бъде изслушан от местните народни избраници бе писмо от края на юли, в което шефът на музея изброява редица проблеми: потичане на климатици, липса на первази, проблеми с осветлението, висящи кабели, липса на рампи за хора в неравностойно положение, плесен по стените и експозиционните витрини в обектите, реновирани по проекта. Сапунджиев уточни, че към момента визираните проблеми са отстранени и до края на седмицата ще бъде монтиран и парапетът на рампата на къщата музей „Райна Княгиня”.
Предвид кратките срокове за довършване на проекта, всички дейности вървяха паралелно, включително и подреждането на експозициите, обясни Сапунджиев и припомни, че на заключителната пресконференция за отчитане на края му, уредникът на Природонаучния музей Ясен Христов е припомнил, че още през 80-те години на миналия век е имало сериозни проблеми с влагата. Влагата е два вида, поясни Сапунджиев – строителна и от атмосферните условия. Към момента тя била 75%, при 100% след финализиране подредбата на помещенията. В заданието на проекта няма нито едно изречение за тази влага, каза още Сапунджиев, като разясни, че въпреки това проектантът е заложил два дренажа – откъм Дудековата къща и Панагюрската чаршия, които се очаква да заработят ефективно в началото на следващата година.
През 2015 година вече няма да се говори за влага, прогнозира ръководителят на „Панагюрище – столица на свободата”, а кметът на общината Никола Белишки заяви, че ще е нужна и повече заинтересованост от страната на работещите в музея, които да извършват и проветрявания, включване на климатици за ограничаване на проблема.
           

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.