понеделник , 6 май 2024

Шест панагюрчета са класирани на първия етап за проекта „1000 стипендии”

Шест са имената на деца от Панагюрище, които са класирани в текущия конкурс за учебната 2014/2015 година на проекта „1000 стипендии”.

Националният конкурс е за ученици от 6 до 11 клас, които в есе представят знанията и разсъжденията си по предмета, по който се чувстват най-уверени.
Панагюрчетата, класирани на първи етап, с които през септември или октомври ще бъдат проведени интервюта са Елена Найденова, Иван Узунов, Ивана Бобекова, Кадри Демиревски, Мария Василева и Петър Василев. Всички кандидатстват за т.нар. основна стипендия, а предметите, по които са готвили есетата си са литература, изобразително изкуство, химия и театрално, и филмово изкуство. Финалното класиране за следващата учебна година се обявява на 1 ноември. Спечелената основна стипендия се състои 500 лева за цялата учебна година, 200 лева под формата на кредит за книги, писмени консултации с видни български учени и специалисти, достъп до виртуалното пространство на „1000 стипендии”.
„1000 стипендии“ е социално-образователен проект на фондация „Комунитас”, който обръща специално внимание на деца от малки населени места, на деца от семейства с нисък семеен доход, на деца, лишени от родителска грижа, с инвалидност или други сходни обстоятелства. Чрез стипендиите проектът се стреми да подпомогне деца в затруднение, затова и техният дял е 60 % от финалистите.
През седемте години от стартирането на проекта всяка година има кандидати и стипендианти от Панагюрище.
Организаторите отчитат, че от 2007 година досега са осигурени 5178 стипендии за ученици, над 78 000 книги и учебници за български ученици, стипендиантите са 441 населени места в България.

Вижте още

Днес църката почита Св. Сава Освещени

Православната църква посвещава 5-ти декември на светеца Св. Сава Освещени, построил в края на живота …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.