Водещи новини

Нобеловият лауреат и американски президент Барак Обама днес става на 53

44-ият и настоящ президент на Съединените американски щати – Барак Обама, днес става на 53 години.

Роденият на 4 август 1961 година президент встъпва в длъжност на 20 януари 2009 година. В момента е във втория си мандат, след преизбирането си през 2012 година. Обама е е първият цветнокож в историята, който е избран на този пост. Награден е с Нобелова награда за мир през 2009 година.
Политическата кариера на Обама започва в Сената на Илинойс, където той представя Демократическата партия в продължение на осем години (1997-2004).
През 2004 година Барак Обама се кандидатира за Сената. В първичните избори успява да спечели убедителна победа над шест опоненти. На 29 юли по време на предизборната кампания Обама излиза с реч, която се излъчва и по телевизията и му носи голям успех. Кандидат-сенаторът призова за връщане към корените на американското общество и за превръщането на Съединените щати отново в страна на неограничените възможности, което илюстрира със собствената си биография и биографията на своя баща. В изборите за Сената на 2 ноември 2004 Обама печели с голямо мнозинство (70%) срещу републиканеца Алън Кийс. Встъпва в длъжност на 4 януари 2005 и става единственият цветнокож сенатор по това време и петият сенатор афро-американец в историята на САЩ.
Барак Обама е автор на две книги. През 1995 година публикува мемоарите си “Баща ми и аз”, а през 2006 излиза “Дързостта на надеждата”. Същата година аудиоверсията на първата книга е удостоена с Грами. И двете книги на Обама стават бестселъри.
Използвани източници:  http://barack-obama.allpresidents.info/, http://bg.wikipedia.org

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.