Водещи новини

„MODICA“ – модерният звук на хард рока

Ако някой познава Сицилия по-отблизо, ще знае името на този град, който е и под закрилата на ЮНЕСКО.

Общото между него и Панагюрище е името на италианската община в южна Италия, която носи и
най-младата рок банда в града ни – MODICA BAND.
Наред с това, думата „modica” на латински означава междинен, умерен, по средата. Което е и в основата на търсенето на златната среда между тежкия метъл и по-лекия рок от „MODICA BAND. Там се чувстват най-добре. Хем аудиторията, която харесва този стил, не е никак малка, хем не губят острия си тон.
Първата им официална изява е през декември миналата година в мотокъщата на рокерите от „Атрокс” – само след десетина дни свирене заедно. Членовете на групата споделят, че основната им цел е била да се види, че не приказват празни приказки и ще правят нещо сериозно. Започват да се събират средно по 4-5 пъти седмично и вече имат близо 20 песни в репертоара си.
Лицата зад името „MODICA“ са Георги Тинков – вокали, Михаил Караиванов – ритъм китара, Димитър Иванов – ударни и вокали, Марто Дерменджиев – соло китара, и Стоян Недков – бас китара и вокали. Нито един от тях няма музикално образование и почти никой не е имал дори уроци по музика –
учат се от youtube.com и интернет като цяло.
Много трудно и дори неосъществимо би било да се занимават само със свиренето, не крият момчетата и допълват, че това е основното им хоби. Парите, които влагат, многократно надвишават тези, които печелят от участия. Но не губят кураж – отворени са за различни оферти и полагат не малко усилия да установяват контакти. Изпълняват най-вече парчета на „Metallica”, „Megadeth”, „Avenged Sevenfold”, като се стремят да придават на музиката си по-модерно звучене.
Изпълненията им определено са по-твърди и наелектризиращи почитателите им.
Искат да върнат младите към рок музиката, подплатявайки изпълненията си с много страст. Всеки тон от всяка песен изживяват всеки път дори на репетиция.
Вече работят и върху първото си собствено парче, в което се пее за високи скорости и живота на колела. Решихме да направим на български първата си авторска песен, върху която все още работим, обяснява Михаил, защото почти всички родни групи създават собствената си музика на английски. Ние пеем кавърите на английски, но ще пробваме и на български, обобщават рокаджиите и си пожелават много участия. Панагюрската публика ги познава от концерта „НЕ на насилието” от пролетта, както и от съпътстващата концертна програма на второто издание на Световното по фойерверки в началото на май. Именно от това свое представяне
петимата са най-доволни –
за пръв път ни се получи – сцената беше голяма, имаше ефекти, озвучаването беше професионално, дават си сметка момчетата. Със смях коментират, че успели да „изгонят” част от публиката, но имало и много, които им се радвали.
Сега планират да се включат като една от групите, които ще открият рок фестивала в село Поибрене в края на август. Сигурни са, че през есента и зимата ще имат повече изяви, защото тогава хората се отварят на „клубен” живот. Дотогава ще имат разработени още повече парчета, което ще прави над 2 часа непрекъснато свирене. Дооформяме се всеки ден, момчетата са талантливи, убеден е Михаил, който е в основата бандата да е заедно.
Провеждат репетициите си в къщата на Мартин, като обясняват, че семейството му не само е свикнало с „шума”, който вдигат, но, когато не го правят, дори им липсва понякога. Зад гърба им е вече и първото им излизане извън Панагюрище – в клуб в Казанлък, като вярват, че няма да остане последното.
В една от песните на „Metallica” – „Turn The Page“, която изпълняват с удоволствие, се пее:
„Но аз съм тук, отново на пътя.
Аз съм тук, на сцената.
Аз идвам, звездата ми изгрява отново.
Аз идвам, обръщам страницата.”
Пожелавам на момчетата от „MODICA“ и тяхната звезда да не спира да изгрява, и да имат много поводи да обръщат успешни страници като група.


Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.