Водещи новини

На днешната дата е роден Нелсън Мандела

“Научих се, че куражът не е отсъствие на страх, а триумф над него. Смелият човек не е този, който не чувства страх, а този, който побеждава страха”.

Това е само едно от многобройните послания на Нелсън Мандела, носител на Нобелова награда за мир за своята политика за борба с неравенството.Нелсън Мандела  е роден на 18 юли 1918 год. и е на първият чернокож президент на Южна Африка. Влиза във властта, когато е на 75 години. През 1994 година той спечели първите демократични избори в Южна Африка и стана президент  на държава с многорасова демокрация. . Мнозина го определят като „специален” и необикновен политик. Сред един от примерите за тези епитети е фактът, „че се оттегли след едва един мандат като президент, за разлика от много други световни лидери, които, веднъж получили властта, се вкопчват в нея, докато тя ги разруши или те разрушат страната, която ръководят.”
Нелсън Мандела прекара 27 години от живота си в затвора. Въпреки това не изневери на веруюто и на принципите си и по изключително достоен начин доказа, че „всеки може да се издигне над обстоятелствата в живота си и да постигне успех, ако е пламенен и посветен на това, което прави.”
Първият чернокож президент на ЮАР е носител на повече от 250 награди. Сред книгите, които е написал, се открояват „Няма лек път към свободата“ (1965), „Готов съм да умра“ (1979).
Един от многото определящи моменти от неуморните му усилия на Нелсън Мандела за помирение на дълбоко разделеното общество е случаят, когато посетил вдовицата на архитекта на апартейда Хендрик Вервурд – мъжът, който го пратил  в затвора. Това е и един от случаите, които разкриват практическата същност на думите му: “Не съдете за мен по успеха ми, съдете ме по това колко пъти съм падал и след това съм се изправял отново.”
Нелсън Мандела почина на 95-годишна възраст късно вечерта на 5 декември 2013 г. в болница в Йоханесбург.  Държавни ръководители от целия свят го определиха като герой на всички времена и Човек, показал какво значи смирение и отстояване на човешки права.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.