Водещи новини

Днес е вторият ден от Горещниците

Според народните вярвания по време на Горещниците – 15, 16 и 17 юли не се ходи на нива и не се върши селскостопанска работа.

Освен това забраната важи и за къщната работа. Не трябва да се пере и мие. Поради страх от пожар домашните не палят огън и не поддържат огнището. През този период не се пече и хляб.
Общо е убеждението, че неспазването на тези забрани води до пожари и градушки… Тази вяра е била дълбоко вкоренена в душата на българския селянин. Обикновените хора осъзнавали, че природата е по-силна от тях, затова те тачели тези празници и спазвали стриктно забраните.
При повечето празници от българския празничен календар се извършва ритуално гадание. Горещниците не правят изключение. Гаданията, които се извършват през тези дни са свързани с времето. Правят се прогнози за времето през януари, февруари и март. Всеки ден от тези празници отговаря на един от споменатите вече месеци: 15 – на януари, 16 – на февруари, а 17 – на март. Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен — предвещава студ и виелици.
Горещниците са летни празници, характерни за цялата българска етническа общност. В различните райони на България празниците носят разнообразни имена. В северните части на страната те са известни под името Чурлига, Пърлига и Марига. Горещниците са празници, разпространени и в Южна България. Но там те се наричат Люта, Чурута ( Чюрука ) и Опалена Мария. Там хората почитат като Горещници седмицата от 15 до 20 юли-Илинден.
Преди смяната с на юлианския с григорианския календар, Горещниците са били на 28, 29 и 30 юли, като за много хора те не се преместват, защото не са свързани с религиозни празници, а и в края на юли температурите достигат пик. Метеоролозите прогнозират, че по време на Горещниците през тази година температурите в страната ще бъдат приятни, в повечето райони между 26 и 31 градуса.
Подготви: Владислав Влайков

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.