Европа без бариери и с (не)достъпна среда

Европейската комисия обяви през първата половина на юни началото на конкурса „Достъпен град” за 2015 година.

Организаторите обясняват, че годишната награда e признание и отличие за градовете за техните усилия да направят по-лесен достъпа на хора с увреждания и възрастни до обществени места, като сгради, детски площадки за игра, обществен транспорт или комуникационни технологии. От 2010 г. до момента в 4-те предходни издания на наградата „Достъпен град“ са участвали 171 града.
Новината, разпространявана и от българските медии, за пореден път повдига въпроса за това къде е страната ни по отношение на т.нар. достъпност на средата. Със сигурност не е в челните места. И това могат да го потвърдят първо хората с увреждания, а после и възрастните, майките с малки деца.
Още преди официалното ни влизане в Европейския съюз се говореше за промяна на положението и изграждането на подстъпи, тоалетни помещения и всичката необходима инфраструктура, която да позволи придвижването на Всички, а не само на „здравите” граждани. Това вече се случва, и благодарение на европроектите, които институции и местни власти изпълняват. Но по-скоро единици остават примерите за достъпност, която не просто документално позволява да се отчете дейността по съответния проект успешно, а реално осигурява нормалното движение на човек в индвалидна количка – който обаче не е подпомогнат от друг, а сам се придвижва. Няма такива случаи по улиците ни, нали? И нямам предвид само панагюрските, защото това не е местен, а национален проблем. За съжаление, той остава в периферията на вниманието ни, както много други неща, които обаче са жизненоважни за част от обществото ни, която колкото и да крием съществува.
Вицепрезидентът Вивиан Рединг, комисар на Европейския съюз за правосъдието, споделя във връзка с обявяване на петото издание на конкурса – „Хората с увреждания все още са изправени пред твърде много препятствия в ежедневието, поради което поставихме достъпността в центъра на стратегията си за изграждане на Европа без бариери. Наградата „Достъпен град“ позволява на градовете в цяла Европа да покажат усилията си за улесняването в по-голяма степен на живота за всички! С удоволствие виждам, че има толкова много добри практики, показани от европейските градове. Достъпността предлага нови икономически възможности и може да е реален стимул за новаторство и растеж. Насърчавам всички европейски градове да участват в тази отлична европейска инициатива и да помогнат Европа да стане по-достъпна за всички.”
Думите на еврокомисарката са признание, че не само в България, но и в Европа проблемът съществува. Само мащабът е различен. Но добрите примери дават надежда.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.