четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Мечани на „Сурва 2014” в Перник

45 самодейци от читалище „Св. Св. Кирил и Методий”- с.Оборище, участваха в „Сурва” 2014г. в Перник.

Секретарят на читалището Маргарита Наплатанова уточни, че това е първо участие в 23-ото международното издание на маскарадните игри. Фестивалът, който е обявен от National Geographic за една от петнайсетте зимни топ дестинации за 2014 г., започна в петък и приключва днес. Ентусиастите от с. Оборище, гонили злите духове, сами си набавили и ушили кожите, с подкрепата на „Астроида” ООД – Панагюрище, и общинската структура на ГЕРБ, допълни Наплатанова.
Пернишката „Сурва” вече е част от националната система „Живи човешки съкровища” в категория „Традиционни празници и обреди” на ЮНЕСКО, а от 5 години градът е европейска столица на сурвакарските игри.
Празникът кандидатства в представителния списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството, съобщиха от bTV.
Фестивалът в Перник се провежда вече 47 години. Той започва като „зимен карнавал“, преминава през фазите национален фестивал, фестивал с международно участие, международен фестивал.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.