Водещи новини

Светът осъжда детския труд

Утре, 12 юни, е Световният ден за борба с детския труд.

Данните на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” за първото тримесечие на 2013 година показват, че за цялата страна няма дадени разрешения за постъпване на работа на лица до 16 г. Дадените разрешения за постъпване на работа на лица от 16 до 18 г. са 20. За цялата 2012 година разрешенията за постъпване на работа на лица до 16 г. са 98, а разрешенията за лица от 16 до 18 г. – 1 569.
От Инспекция по труда – Пазарджик съобщиха, че 4 са разрешенията за постъпване на работа на лица от 16 до 18 г. от началото на годината до момента, което е нормално на този етап от годината, тъй като децата още не са завършили училище. От институцията очакват раздвижване след 30 юни. Нарушения не са установени. От община Панагюрище искания за разрешения няма. Дадените такива са 2 за Пещера, 1 за Пазарджик и 1 за Велинград.
За пръв път официално през 2002 г. Международната организация по труда (MOT) обявява 12 юни за Световен ден за борба срещу детския труд, за да привлече повече внимание към проблема, пред който се изправят децата. Според последните данни на МОТ в глобален мащаб 115 милиона деца вземат участие в опасен труд. Около 6 000 българчета и румънчета се трудят в Гърция, като част от тях изкарват прехраната си с просия.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.