Водещи новини

Честит прзник на всички професионални актьори!

27 март се чества като Международен ден на театъра. Празникът е отбелязан за пръв път

през 1961 г. по инициатива на Международния театрален институт (ITI).
Приема се, че театралното изкуство възниква в Древна Елада. Първообразът му са пиесите, играни по време на празниците в чест на Дионис. Характерното за древногръцкия театър е, че една пиеса включва максимум до 3 актьора, които са само мъже. Актьорите носят маски в зависимост от персонажа, който играят. През цялото време на сцената присъства хор, който служи като акомпанимент.
Пренасяйки се в Древен Рим, древногръцкият театрален стил оставя отпечатък, но има промени. Една от тях е увеличеният брой на актьорския състав, в който като вече участват и жени. През Средновековието театърът преживява бурни промени. Проникването на религията във всяка сфера на живота не оставя незасегнато и театралното изкуство. Играят се предимно пиеси с религиозен характер, изобразяващи сцени от Стария и Новия завет, пиеси с възпитателен характер, целящи проповядване на определени идеали.
Истинския си апогей театрът достига през 20-и век. Нови стилове, синтез на нови и стари театрални форми, авангардни театрални течения, пиеси, инспирирани от променящата се ежедневно житейска сцена.

Вижте още

Пълна колекция от медали спечелиха певческите млади панагюрски таланти на Международния фестивал „Абанико“

Пепа ФИЛИНА Група от 26 певци и инструменталисти, обучаващи се в музикалните класове към Центъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.