Честит прзник на всички професионални актьори!

27 март се чества като Международен ден на театъра. Празникът е отбелязан за пръв път

през 1961 г. по инициатива на Международния театрален институт (ITI).
Приема се, че театралното изкуство възниква в Древна Елада. Първообразът му са пиесите, играни по време на празниците в чест на Дионис. Характерното за древногръцкия театър е, че една пиеса включва максимум до 3 актьора, които са само мъже. Актьорите носят маски в зависимост от персонажа, който играят. През цялото време на сцената присъства хор, който служи като акомпанимент.
Пренасяйки се в Древен Рим, древногръцкият театрален стил оставя отпечатък, но има промени. Една от тях е увеличеният брой на актьорския състав, в който като вече участват и жени. През Средновековието театърът преживява бурни промени. Проникването на религията във всяка сфера на живота не оставя незасегнато и театралното изкуство. Играят се предимно пиеси с религиозен характер, изобразяващи сцени от Стария и Новия завет, пиеси с възпитателен характер, целящи проповядване на определени идеали.
Истинския си апогей театрът достига през 20-и век. Нови стилове, синтез на нови и стари театрални форми, авангардни театрални течения, пиеси, инспирирани от променящата се ежедневно житейска сцена.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.