събота , 20 април 2024
Водещи новини
ВрИД кметът на община Панагюрище Петър Каменски /първият вляво/ открива заседанието на Общинския щаб

Няма потенциална опасност от наводнения на територията на община Панагюрище

Днес се проведе първото заседание на Общинския щаб за защита при бедствия. Темата на заседанието бе „Предприемане на мерки от органите на изпълнителната власт, собствениците и/или ползвателите на водостопански системи и водни обекти с цел недопускане на щети и ограничаване на последиците от вредното въздействие на водите“.

Начало на заседанието даде ръководителят на Щаба Петър Каменски, ВрИД кмет на община Панагюрище. Със Заповед №РД-33/22.02.2024 на областния управител на област Пазарджик присъстващите запозна Таня Чалъкова, старши експерт „Гражданска защита“ в Община Панагюрище и секретар на Общинския щаб.

За техническото състояние на язовирите, язовирните стени и съоръженията към тях информация даде инж.Петко Мурджев, оператор на язовирите в община Панагюрище. Той съобщи, че в момента Община Панагюрище стопанисва 20 язовира, от които само 2 се водят големи, тъй като имат язовирни стени, по-високи от 15 м. Това са „Бялата кал“ и “Газян“. Останалите 18 са със стени под 15 м, като повечето от тях са с височина от по 5-6 метра.

Инж.Мурджев дава информация за техническото състояние на язовирите

Техническото състояние на язовирите е напълно под контрол и сред тях няма такива с висока потенциална опасност, каза инж.Мурджев. Той обясни, че 12 от язовирите са от последната трета категория на потенциална опасност и само един е от втора категория /“Върбишки дол“ при с.Баня/. Преливниците на язовирите са в добро състояние и няма спешна нужда от почистването им. Три имат запушени основни изпускатели, но се работи по отпушването им, като се изпълняват предписанията.

За състоянието на речните корита и водосборните дерета в населените места информира зам.-кметът на Общината инж. Стоян Бодуров.  Няма предпоставки за бедствено положение, всички реки са проводими, каза инж.Бодуров, позовавайки се на резултата от проверката през февруари 2024 г.

 

Вижте още

В Националния конкурс на революционно слово „Оборище- факел на свободата“ участваха 200 човека

На 13 април в с.Оборище, Панагюрска община, се проведе IX-ото издание на Националния конкурс за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.