четвъртък , 9 май 2024
Моменти от образователните концерти СНИМКИТЕ са от сайта на Община Панагюрище

Образователни концерти „С музика срещу гнева” организира МКБППМН към Община Панагюрище

На 23 януари по инициатива на Местната комисия за борба с противообществените прояви сред малолетни и непълнолетни /МКБППМН/ в трите общински училища в Панагюрище имаше образователни концерти. Те бяха под наслов „С музика срещу гнева“ и бяха представени пред деца от трети или четвърти клас. Концертите се осъществиха със съдействието Импресарска къща „Верджиния Втора – Иван Радилов“.

Освен с чичо Иван, децата се запознаха и с кака Гине ( цигуларката Гинка Радилова и кака Надя (пианиската Надежда Петрова). С много впечатляващ диалогичен подход музикантите представиха на децата инструментите си, творчеството на известни композитори, интересни факти от световната и българската музикална култура. Децата показаха познания, научиха нови интересни факти и послушаха класически откъси от известни произведения.

Евгения Загорска

Секретар на МКБППМН от началото на 2024 година е психотерапевтът Евгения Загорска. Тя подчертава изключително благотворното въздействие на класическата музиката  за оформяне на крехката ценностна система на тази възраст. Музиката има пряко влияние над  чувствата и емоционалния контрол, както и върху сетивните и двигателни психични центрове, стимулира мисловната дейност, както и цялостното психофизиологично развитие при децата.

Как родителите могат да съдействат на процеса по изграждане на емоционалните компетентности и самоконтрол на своите деца?

Психотерапевтът обръща внимание върху факта, че ние сме свикнали да свързваме агресията само с негативната страна на понятието – приравняваме я с насилието. А агресията е много по-широко понятие, включващо и съзидателна енергия, използвана в ситуации, в които детето трябва да се отстоява, да се съпротивлява, когато е необходимо, да се отстоява и да обезврежда рискови ситуации.

В зависимост от това какво се е случвало между детето и възрастните, то е усвоило градивни и/или деструктивни форми на агресия и е натрупало някакъв психологичен опит, още преди да тръгне на училище. Този опит не е достатъчен, за да осъзнае детето само потребностите си и последствията от постъпките или думите си.  На това ще се учи, опознавайки света на знанието и включвайки се в социума.  

Потребността  от контакт и свързване в поведението на детето  често  се изразява основно чрез незрелия, груб начин за удовлетворяването ѝ. Когато детето не постигне желаното, то реагира  деструктивно – блъска, бута, рита, задига лични вещи, говори нецензурни думи, сърди се бурно и т.н. Проявата на недоволство, яд, гняв е сигнал, че детето иска да удовлетвори свое желание, но не знае как.

Проблемът с гнева при детето е, че започва да му харесва да е гневно. Склонни сме да се пристрастяваме към удоволствието, което свързваме с изразяването на гнева. А ние не искаме да изоставим онова, което ни харесва. Гневът обаче крие и опасни последствия, които надделяват над удоволствието. Затова е необходимо да помогнем на детето да осъзнае плодовете на гнева, за да се мотивира да го контролира, съветва психотерапевтът.

 

 

 

Вижте още

„БУНАЙ“ АД Ви честити 148-та годишнина от Априлското въстание

Мениджърският екип на  „БУНАЙ“ АД  поздравява своите служители, работници и партньори, и техните семейства със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.