Водещи новини

Световен ден за борба със СПИН е днес

ПЪРВИ ДЕКЕМВРИ е признат от Световната здравна организация и се отбелязва в над 190 държави  по света. Носенето на червена панделка в този ден е международен символ на анти-СПИН кампанията и е символ на солидарност към хората, живеещи с ХИВ.   Как да се предпазим от тази пандемия, отнела живота на над 20 милиона души, а други 50 милиона са носители на вируса. Отговорът е – чрез знания и придобити умения, защото СПИН е преодолим, стига да бъдем отговорни. Това ще стане по-лесно, ако знаем какво се случва, когато ХИВ-вирусът навлезе в човешкото тяло.

СПИН е заболяване, което се причинява от вируса на човешкия имунодефицит – ХИВ. Има три основни начина за предаване на ХИВ: по сексуален път – при сексуален контакт без презерватив с човек, инфектиран с ХИВ; по кръвен път – при използване на замърсени с инфектирана кръв игли, спринцовки и др. инструменти за инжектиране; от ХИВ-позитивна майка на бебе – по време на бременността, раждането и кърменето.
В България всеки има възможност да получи качествено и съвременно изследване за ХИВ. Изследването може да се осъществи в мрежата от Кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), както и в 12-те мобилни медицински кабинета в страната.

При необходимост това може да стане в лечебно заведение, а за представителите на най-уязвимите групи – в нископраговите центрове към неправителствени организации. При поставяне на диагнозата, всеки ХИВ-серопозитивен получава информация за това къде и как може да получи специализирана медицинска помощ. В България съществуват пет сектора или отделения за проследяване и лечение на пациенти с ХИВ/СПИН към клиники за инфекциозни болести в гр. София, гр. Пловдив, гр. Варна, гр. Плевен и гр. Стара Загора. Към 31.10.2011 г. в секторите за лечение на ХИВ/СПИН се проследяват 705 души, от които 432 получават безплатна антиретровирусна терапия.

Вижте още

Тоз, който падне в бой за свбода, той не умира!

Павлина НАЙДЕНОВА Безсмъртието се грижи за нравствния опит на човечеството и го попълва с образи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.