Водещи новини

Световен ден за борба със СПИН е днес

ПЪРВИ ДЕКЕМВРИ е признат от Световната здравна организация и се отбелязва в над 190 държави  по света. Носенето на червена панделка в този ден е международен символ на анти-СПИН кампанията и е символ на солидарност към хората, живеещи с ХИВ.   Как да се предпазим от тази пандемия, отнела живота на над 20 милиона души, а други 50 милиона са носители на вируса. Отговорът е – чрез знания и придобити умения, защото СПИН е преодолим, стига да бъдем отговорни. Това ще стане по-лесно, ако знаем какво се случва, когато ХИВ-вирусът навлезе в човешкото тяло.

СПИН е заболяване, което се причинява от вируса на човешкия имунодефицит – ХИВ. Има три основни начина за предаване на ХИВ: по сексуален път – при сексуален контакт без презерватив с човек, инфектиран с ХИВ; по кръвен път – при използване на замърсени с инфектирана кръв игли, спринцовки и др. инструменти за инжектиране; от ХИВ-позитивна майка на бебе – по време на бременността, раждането и кърменето.
В България всеки има възможност да получи качествено и съвременно изследване за ХИВ. Изследването може да се осъществи в мрежата от Кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), както и в 12-те мобилни медицински кабинета в страната.

При необходимост това може да стане в лечебно заведение, а за представителите на най-уязвимите групи – в нископраговите центрове към неправителствени организации. При поставяне на диагнозата, всеки ХИВ-серопозитивен получава информация за това къде и как може да получи специализирана медицинска помощ. В България съществуват пет сектора или отделения за проследяване и лечение на пациенти с ХИВ/СПИН към клиники за инфекциозни болести в гр. София, гр. Пловдив, гр. Варна, гр. Плевен и гр. Стара Загора. Към 31.10.2011 г. в секторите за лечение на ХИВ/СПИН се проследяват 705 души, от които 432 получават безплатна антиретровирусна терапия.

Вижте още

Пълна колекция от медали спечелиха певческите млади панагюрски таланти на Международния фестивал „Абанико“

Пепа ФИЛИНА Група от 26 певци и инструменталисти, обучаващи се в музикалните класове към Центъра …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.