Водещи новини

Има ли кмет община Панагюрище по време на предизборната кампания?!

По време на предизборната кампания в Панагюрище има прецедент, защото е неизвестно кой е кмет в момента. Кой приема изборните книжа, бюлетините и кой администрира всички общински процеси. Дали това няма да е повод да се касират изборите в тази община? Тези въпроси задава сайтът big5.bg  и обяснява възникналия казус.

„Съгласно Закона за местно самоуправление и местна админстрация се изисква да се свика Об щинския съвет, който да назначи Временно изпълняващ длъжността кмет. Подобно заседание не е свиквано. А кметът господин Никола Белишки със своя заповед нарежда госпожа Галина Матанова да го замества по време на отпуската му заради кампанията му за кандидат кмет. 

Интересното е, че госпожа Матанова поема поста, но също е в кампания, защото е в листата на ГЕРБ за общински съветници под номер 2. 

Възможно ли е това ? – Не.

Защото макар и чл. 161, ал. 1 от Изборния кодекс да позволява кандидат, който е държавен или местен орган да ползва задължителен отпуск от деня на регистрацията си, освен ако не е кандидат за общински съветник. Това общо правило за всички кандидати – се специфицира за кметове и временно изпълняващи кметове в Решение No 2122-МИ от 29.08.2023 на ЦИК и по конкретно т. 49, а именно:

„Действащ кмет или временно изпълняващ длъжността кмет, който е кандидат за кмет на общината, район или кметство или общински съветник, задължително ползва по свой избор неплатен служебен отпуск или платен годишен отпуск от деня, следващ деня на решението за регистрация, до обявяване на резултатите от изборите.“

С това решение на ЦИК не се съобразяват нито Никола Белишки в неговата заповед за заместване, нито Общинската избирателна комисия (ОИК), която отхвърля входираните жалби по казуса. Т.е. и ОИК, по субординация не спазва методическото ръководство в решениетона ЦИК – и не само, че не се самосезира по казуса, а напротив – отхвърля сигналите по темата. 

А госпожа Матанова агитира, участва активно в предизборната кампания, представя се понякога като кмет, понякога като замкметв официални документи или мероприятия. Напоследък официални документи от общината се подписват от госпожа Ненкова – като упълномощена от кмета. Но кой е кмета в Панагюрище по време на предизборната кампания.

Може би такъв няма!

Интересно какъв отговор ще ви даде самата община. Защо не е спазено Решението на ЦИК – нима е с пожелателен характер

Изключително притеснително става и поведението на кметския син, който заплаши с физическа саморазправа и опит за убийство по брутален начин гражданин, повдигнал публично този проблем в обществото. Още по-притеснителна става и бавната реакция на службите по темата от страна на полицията и прокуратурата.

Тогава може би трябва да се запитаме:

  • Дали има смисъл от изборно законодатество и въобще всички тези регулации? 
  • Защо Никола Белишки излиза в задължителен отпуск, а госпожа Матанова – не.
  • Имат ли правна стойност всички актове, разписани от госпожа Матанова като изпълняващ длъжността кмет.
  • Къде е принципът на равнопоставеност и прозрачност в Изборния процес.
  • И в крайна сметка – Ще се касират ли изборите в Панагюрище, заради некомпетентаната заповед на Никола Белшики и некомпетентните решения на част от членовете на ОИК?
  • Заплашена ли е демокрацията и до колко това поведение скоро може да започне да започне да се превръща в практика, при положение, че няма никакви реакции и последици за нарушителите, които всяват страх в обществото и чувство за безнаказаност.
  • До колко има смисъл гражданите да гласуват и избират, при положение, че този акт обезсмисля избора и почтенността на изборния процес.

Тези въпроси може да зададете на телефона на секретаря на общината:  0357/ 6 00 45

Или на телефона на ОИК Панагюрище: 0879974278″, завършва big5.bg

 

Вижте още

Възстановка и празничен концерт в Панагюрище за 148 години от Априлската епопея

На 27 април с историческата възстановка „Мъжество и саможертва – Панагюрище 1876“ започнаха мероприятията, посветени …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.