Сергията на самообслужване на семеййство Ралчеви в ромския квартал в Панагюрище СНИМКИ с мобилен телефон: Павлина Лалева

Възможно ли е в Панагюрско магазин без продавач?! Да, експериментът е успешен дори в ромския квартал

Павлина ЛАЛЕВА

Няма да има пакост. Никой няма да бара. Нашите хора са културни. Янко, няма да прибираш довечера сергията, оставете я денонощно на хората, може на някой да му се прияде ..

Така 63-годишният Делчо Янков от Панагюрище убеждаваше своя съграждани Янко Бонев на 15 септември привечер. В следобедните часове на първия учебен ден в ромския квартал биопроизводителите Веселина и Николай Ралчеви отвориха сергия на самообслужване с плодове и зеленчуци. Това не е първата  сергия на самообслужване на семейство Ралчеви. Такава двамата отвориха и в село Бъта и оборотът й за ден достигна 170 лева, без да има никаква щета. В ромския квартал също „няма беля, всичко е точно до стотинка“, спокоен е Янко Бонев. Той от години упорито работи със семейство Ралчеви и е доволен, че и оборотът от стоката е добър – 77.00 лева за няколко часа.

От сергията на самообслужване в ромския квартал на 15 септември се възползваха и гостуващи търговци от гр.Кърджали. Единият от тях се пошегува: „Хем продава, хем купува!“

Преди да се пенсионира, 72-годишната Донка Борисова работи 20 години при семейство Ралчеви. Спомня си първите години с думите: „От мънинко розата съм садила“.

Социалният експеримент със самообслужването без продавач в Панагюрска община започва през м.август. Пионер е фирма „Зара-17“ ЕООД с фермери Дмитрий Арбалиев и Тодор Влайков от село Баня. Двамата поставят на входа на селото сергия с плодове и зеленчуци, собствено производство. „Първоначално щетите бяха минимални, но не бяха нещо, което да ни откаже“, сподели за oshtepan.com  Дмитрий Арбалиев. Идеята за магазин на самообслужване се родила преди време, когато прочели в интернет за такъв пример в Швейцария. „Направихме го с колегата като проба, за да докажем, че българите не сме хора втора ръка. На клиентите им хареса, коректни са и всичко вече си върви, както трябва“, разказа Дмитрий Арбалиев. Той допълни: „Ние берем и веднага изнасяме, за да може стоката да е прясна. По някои продукти може да има леки петна, но ние не пръскаме срещу вредители. Нашите семейства също се хранят с тази стока. Доволни сме, че на хората това им харесва и вече е изградено доверие“.

Сега семейство Ралчеви и Дмитрий Арбалиев са се кооперирали и си помагат.

Вижте още

Председателят на Общински съвет – Панагюрище Иван Лалов: Да отстояваме самоотвержено каузите Панагюрище и България!

Уважаеми жители и гости на община Панагюрище,  През април преди 148 години със своята саможертва …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.