четвъртък , 23 май 2024
Водещи новини
СНИМКА: Павлина ЛАЛЕВА

Честит имен ден на…!

На 16-ти септември Православната църква почита Света Людмила Чешка. Тя e родена в Мелник, Чехия, около 860 г.. Людмила е омъжена за Борживой I, първият християнски княз на Чехия. Людмила и Борживой са кръстени около 871 г. от епископ Методий при двора на княз Святополк I във Велеград и заедно управляват над седем години. След смъртта на княза и неговия син Вратислав, женен за християнка, която поддържа езическит етрадиции, Людмила започва да действа като регент на внука си Вацлав.

По инициатива на съпругата на Вратислав през нощта на 15 срещу 16 септември 921 г. двама убийци се втурват в покоите на Людмила. Тя е удушена на 60-годишна възраст от езическата аристокрация. Людмила става мъченица и е канонизирана през 1143-1144 г.

На 16 септември почитаме и паметта на света великомъченица Евфимия и на свети Киприян, митрополит Киевски и Московски.

Света Евфимия живяла по времето на император Диоклетиан. Родена в град Халкидон в семейство на християни, тя отрано била възпитана в християнските добродетели. Нейната преданост на вярата в Христос проличала при поредното гонение на християните. Евфимия и много други християни не се подчинили на заповедта да принасят жертви на езическите божества. Затова била заловена и хвърлена в затвора.

По всякакъв начин се опитвали да я склонят да се отрече от вярата си и да се поклони на идолите. Палачите безмилостно измъчвали Евфимия и накрая я хвърлили на дивите зверове, които я разкъсали.

Свети Киприян е роден в Търново около 1330 г. Млад постъпил в Килифаревската обител при преподобния Теодосий Търновски, а после отишъл в Света гора. Там се запознал с исихазма и обогатил духовния си живот. Като ученик на свети Теодосий, бил приет на служба в Цариградската патриаршия, а след няколко години патриархът го пратил за свой представител в Киевската митрополия, тогава подчинена на Цариград.

През 1375 г. Киприян бил ръкоположен за Киевски митрополит. Отличавал се със свят живот и голяма начетеност, преуспявал в духовните подвизи. От 1380 г. станал и митрополит на Москва и цяла Русия. Въпреки враждата между князете на Киев и Москва, Киприян с кротост и мъдрост успял да ръководи църквите в двете отделни княжества. Когато през 1395 г. хан Тамерлан нападнал руските земи, Киприян като своя събрат свети патриарх Евтимий, организирал защитата на Москва и повдигал духа на населението. Тогава в Москва била донесена от град Владимир чудотворната икона на Света Богородица, а разколебаният хан оттеглил войските си. Затова Киприян още приживе бил почитан от руския народ като чудотворец. Упокоил се на 16 септември 1406 г.

ДНЕС имен ден имат хората, носещи имената Людмила, Людмил, Люси…

 

Вижте още

В Панагюрище се проведе Националният фестивал за хорово изкуство „България – една безсмъртна песен”

В Деня на Светите братя Кирил и Методий“ – 11 май, в Панагюрище се проведе …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.