Зачестяват опитите за телефонни измами, предупреждават от полицията

Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Пазарджик предупреждават гражданите за зачестяване на опитите за телефонни измами. Основно са засечени обаждания към стационарни телефони на възрастни и самотноживеещи хора в областния град. Схемата, която се използва, е класическа със съвсем леки вариации.

Измамниците в повечето случаи се свързват чрез стационарни домашни телефони с потенциалните си жертви и използват добре позната до момента схема. Непознат звъни по телефона на бъдещата жертва и съобщава, че е лекар, адвокат или друго длъжностно лице, като информира, че е станала тежка катастрофа. В мелето е пострадал близък, роднина и за неговото спасяване е необходима скъпа и спешна операция.  

Друга използвана версия е, че близък или член на семейството, живеещ в чужбина, е причинил ПТП, при което е загинал човек. За да бъде освободен от ареста, била необходима немалка парична сума или ценности. В единия от случаите са се представяли за дипломатически служители на българско посолство в чужбина, които били ангажирани да помогнат на задържания за катастрофата българин, като търсят пари за неговото освобождаване.

От полицията апелират към гражданите да са бдителни, да не се поддават на обажданията на непознати, да не дават под какъвто и да е предлог парични суми или ценности на непознати – дори ако се представят за полицаи, адвокати, лекари или дипломати. При наличия на подобни обаждания да позвънят на своите близки, като ги информират за случилото се или да подадат сигнал на телефон 112.

Вижте още

Пожарът в землището на Стрелча е локализиран

Горският пожар в землището на Стрелча, изпепелил по пъървоначални данни 1000 дка смесена гора, вече …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.